Странице

понедељак, 29. октобар 2018.

Čoko banana rolat


Rolate volim da pravim, jer su pre svega jednostavni za pripremu i uglavnom ne oduzimaju mnogo vremena. Osim toga, obično su nešto između torte i klasičnih kolača "iz tepsije". Ne ispadne toliko kao kada pravite tortu (dakle, brže se pojedu) a opet, nisu tako obični kao kolači koji se prave u toku nedelje. Ovo je takođe jedan jednostavan rolat, koji svoj poseban ukus i sočnost duguje banani u kori, tako da je ona i sama za sebe veoma ukusna. Naravno, kada se tu doda čokoladna krema, pa čak i ako je od običnog pudinga od čokolade, dobije se zaista fini desert koji će se sigurno dopasti deci a i stariji ga neće odbiti ;)




Čoko banana rolat

Sastojci:

Za koru:
3 jajeta 
3 pune kašike integralnog brašna 
3 pune kašike mlevenih lešnika 
1 puna kašičica praška za pecivo 
1 (100 g) zrela banana 
3 kašike žutog šećera 
3 kašike jogurta 
3 kašike ulja 

Za fil: 
400 ml mleka 
3 kašike šećera 
1 kesica praška za puding od čokolade 
50 g čokolade za kuvanje

среда, 24. октобар 2018.

BB Pita




Brokoli+Boranija (BB), uz dodatak sira, na podlozi od prhkog testa = odličan hranljivi obrok! Volim ovakve kombinacije jela, gde se uz testo (koje moji ukućani, naravno, obožavaju), progura i malo povrća i to zelenog ;) Osim toga, obično za ovakve vrste pita najčešće koristim zeleno lisnato povrće, poput spanaća ili blitve, a ovo je podjednako fina, takođe zdrava varijanta slanog tarta. 




BB Pita

Sastojci:

Za testo: 
200 g brašna (može i integralno)
100 g maslaca 
pola kašičice soli 
2 kašike ledene vode 

Za nadev: 
150 g brokolija 
150 g zelene boranije 
100 g tvrđeg masnijeg sira (trapist, kačkavalj,..) 
1 kašika parmezana 
1 puna kašika krem sira ili pavlake 
pola kašičice soli

понедељак, 22. октобар 2018.

Bakina Tajna - čuvar tradicionalnih ukusa i mirisa



Pre tri nedelje dobila sam poziv iz kompanije Bakina Tajna da, zajedno sa grupom blogera i novinara, posetim njihov proizvodni pogon koji se nalazi u mestu Igroš, podno Kopaonika. Naravno da sam pozivom bila oduševljena i počastvovana, tako da sam odmah potvrdila svoje učešće u, kako će se kasnije ispostaviti, druženju za pamćenje i toliko dobroj organizaciji koja je bila iznad svakih očekivanja!

уторак, 16. октобар 2018.

Fitnes burek


Da, da, možete jesti burek i ako ste na dijeti ili pratite, kako bi se moderno reklo, zdrav "lajfstajl" 😉 Ovo je ustvari jedna vrsta pite gde se umesto klasičnih kora za pite ili brašna koristi kornfleks odnosno kukuruzne pahuljice. To je čini mnogo laganijom i za jelo a naročito za pripremu, jer su vam potrebni samo jedna činija i špatula. Sastojci se izmešaju dok čekate da se rerna ugreje i za manje od sat vremena imate odličnu pitu na stolu!





Fitnes burek 

Sastojci:

500 gr sira
1 jaje
180 gr kornfleksa
250 ml jogurta
prstohvat soli

петак, 12. октобар 2018.

Francuski kolač sa limunom i makom


To što je u poslednje dve nedelje cena limuna drastično pala sa 280 na 90 dinara, samo je jedan od razloga da isprobate ovu divotu! ;) Dugo me nešto nije tako očaralo i ukusom i mirisom kao ovaj prefinjeni kolač. Recept je objavila draga GordanaGoca na Coolinarici i ja sam ga isprobala pre dva, tri meseca, pa napravila još jednom, dvaput i stvarno me je svaki put oduševila jednostavna priprema i tako fin rezultat :)




Francuski kolač sa limunom i makom

Sastojci:

240 g mekog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
160 g otopljenog i prohlađenog maslaca
60 ml tečne slatke pavlake (ja sam koristila jogurt)
3 velike kašike naribane limunove korice
1 velika kašika soka od limuna
4 jajeta
170 g kristal šećera
3 velike kašike makovog semena (nesamlevenog)

Za glazuru:
70 g šećera u prahu
1 do 2 kašike limunovog soka  

понедељак, 8. октобар 2018.

Ćuftice od pileće džigerice

Ovim ćufticama džigerica daje poseban ukus, a ne dominira, jer u njima ima i belog pilećeg mesa i tikvica. Peku se u rerni da bi se izbegla dodatna masnoća ali nisu suve, naprotiv, veoma su ukusne! 




Ćuftice od pileće džigerice 

Sastojci:
200 g pileće džigerice 
400 g belog pilećeg mesa 
1 veće jaje 
1 manja tikvica 
1 ljubičasti luk 
3 čena belog luka 
5 punih kašika integralnog brašna 
(za dijetalnu verziju možete koristiti i ovsene mekinje)
začini: 
so, biber, seckani peršunov list, origano, muskatni oraščić 
malo maslinovog ulja

среда, 3. октобар 2018.

Lepinjice od tikvica i semenki


Ove lepinjice su odlične kada vam je potrebno nešto što se brzo priprema, a da je u isto vreme i zdravo. Pravim ih obično za doručak kada hoću da malo odmorimo od ovsene kaše, koja mi je inače omiljena i često je pravim, ali me nekako kratko vreme drži sitom i kao da mi još više otvori apetit (sa kojim inače nemam problema ;-) Možete ih pripremati i za večeru, pa ako ostane koja, ne smeta da se pojede za doručak jer su vrlo lepe i kada se ohlade.



Lepinjice od tikvica i semenki

Sastojci:

1 tikvica srednje veličine (oko 250 gr)
4 jajeta 
2 pune kašike lanenog semena
2 pune kašike ovsenih pahuljica
2 kašike susama
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli

понедељак, 1. октобар 2018.

Bundevasta kaša



Veoma praktična kaša, za one dane kada nemate mnogo vremena a želite da pojedete ukusan i hranljiv doručak. Ili može poslužiti kao desert, kada hoćete da se zasladite nečim zdravim i kremastim ;)) Najveći posao oko nje je priprema pirea od bundeve, ali ako ga već imate spremnog, onda je sve gotovo za minut. Napravite je ranije, stavite u teglicu sa poklopcem (ukoliko ćete je poneti sa sobom) ili u činijicu, ostavite u frižider i čeka vas spremna da uživate u njoj kada poželite :) 





Hladna bundevasta kaša


Sastojci:
150 gr pirea od pečene bundeve
150 gr grčkog jogurta 
2 dl kokosovog mleka 
70 gr ovsenih pahuljica 
2 pune kašike chia semenki 
1 puna kašika meda 
1 kašičica cimeta 
prstohvat mlevenog kardamoma