Странице

понедељак, 1. октобар 2018.

Bundevasta kaša



Veoma praktična kaša, za one dane kada nemate mnogo vremena a želite da pojedete ukusan i hranljiv doručak. Ili može poslužiti kao desert, kada hoćete da se zasladite nečim zdravim i kremastim ;)) Najveći posao oko nje je priprema pirea od bundeve, ali ako ga već imate spremnog, onda je sve gotovo za minut. Napravite je ranije, stavite u teglicu sa poklopcem (ukoliko ćete je poneti sa sobom) ili u činijicu, ostavite u frižider i čeka vas spremna da uživate u njoj kada poželite :) 





Hladna bundevasta kaša


Sastojci:
150 gr pirea od pečene bundeve
150 gr grčkog jogurta 
2 dl kokosovog mleka 
70 gr ovsenih pahuljica 
2 pune kašike chia semenki 
1 puna kašika meda 
1 kašičica cimeta 
prstohvat mlevenog kardamoma


Priprema:

1. Ukoliko ga već nemate spremnog, prvo pripremite pire od bundeve -  bundevu dobro oprati, posušiti, iseći na komade i staviti na pleh obložen pek-papirom, pa u rernu da se ispeče. Gotovo je kada bundeva toliko omekša da se lako probode viljuškom :) Kada se ohladi, odstraniti koru a bundevu izmiksirati u secku ili ispasirati pasirkom za pire. 
* Na ovaj način možete pripremati i peći i veću količinu bundeve. Svake jeseni tako radim, pečem mnogo više nego što mi je u tom trenutku potrebno, pa višak ispasiram i spakujem u manje kesice za zamrzavanje. Svaku kesicu spljoštim, zatvorim je pomoću zavarivača kesica, zatim ih izmerim i na svaku napišem koliko ima grama. Kada mi je pire potreban (za ovu kašu, za peciva, za čorbice), odmrzne se za kratko vreme i može da se koristi.

2. U činiju staviti sve sastojke i dobro promešati pa napuniti teglice ili činijice u kojima ćete servirati. 

3. Ukoliko volite, možete dodati i suvog voća ili kakao. Kaša nije previše slatka, ako volite slađe, stavite više meda. 

Ovaj recept trpi improvizacije, možete dodati i neke druge semenke (na pr. lanene), ukoliko nemate chia semenke, suvo voće, kakao. A može da stoji i dan, dva u frižideru. Ova mera je za dve osobe ili za dva doručka za jednu osobu :)



Нема коментара:

Постави коментар