Странице

понедељак, 25. децембар 2017.

Štrudla od kora


Ako do sada već niste čuli i napravili ovu štrudlu, onda je pravi čas da to uradite. Tako je ukusna i izdašna, a ne zahteva veliko kulinarsko umeće ;) Osim toga, možete se igrati, pa u isto vreme napraviti dva različita fila i peći sve zajedno, pa imate takoreći dva kolača jer uvek se desi da ima probirljivih, koji na primer, ne vole mak, rogač ili nešto drugo :) Veoma je fina i ako se za nadev koristi voće, posebno višnje ili kisele jabuke.



Štrudla od kora 


Sastojci:
(šolja je od 2 dl)

15 kora za pite 
4 belanceta 
1,5 šolja šećera 
4 žumanceta 
2 šolje jogurta 
2 šolje griza 
pola šolje ulja 
1 kesica praška za pecivo 

nadev: 500 gr iseckanih šljiva ili narendanih jabuka, višanja 
ili: 200 gr mlevenog maka+100 ml mleka+3 kašike šećera+3 kašike šećera



Priprema: 

1. Prvo pripremiti fil kojim se premazuju kore: 
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Zatim dodati žumanca, griz, jogurt, ulje, prašak za pecivo. Ostaviti fil deset, petnaest minuta da griz malo nabubri a za to vreme napraviti nadev. 

- Mak nadev za dve štrudle: 200 gr maka popariti sa 100 ml vrućeg mleka. U to dodati 3 kašike šećera i 3 pune kašike pekmeza od šljiva.
- Na isti način se pravi nadev sa mlevenim orasima.
- Nadev od jabuka za dve štrudle: narendati na krupnu stranu trenice tri veće jabuke, dodati 4 kašike šećera i 1 kašičicu cimeta i dobro izmešati.


2. Podeliti kore na tri dela, po pet kora. Ili, ako želite manje i tanje štrudle, podeliti na četiri dela, tako što ćemo slagati po 4 kore. 
Svaku koru premazati sa nekoliko kašika fila, ređati jednu na drugu, a na poslednju, petu, po celoj kori staviti nadev. Zatim urolati u štrudlu, malo podviti  krajeve da fil ne iscuri i staviti je na pleh obložen pek papirom (ili podmazan).
Isto uraditi i sa ostalim korama, pa premazati štrudle ostatkom fila.
Staviti u zagrejanu rernu, na 180 stepeni i peći dok ne porumene. 
Pečene štrudle kada se prohlade iseći i posuti šećerom u prahu.



Namerno nisam pisala jednu vrstu sastojaka za fil, jer ovaj kolač može da se pravi u zaista mnogo varijanti, u zavisnosti od onoga šta trenutno imate u kući. U nedostatku voća, oraha ili maka, i tada ima rešenja za nadev: možete poslednju koru jednostavno premazati pekmezom i posuti mlevenim keksom - deca će biti oduševljena a bome i odrasli ;)
Evo kako štrudla izgleda premazana samo pekmezom od dunja i posuta suvim grožđem: 


Sa višnjama:


Sa narendanim jabukama i suvim grožđem:





Sa višnjama iz višnjevače:


7 коментара:

  1. Fina štrudla, sviđa mi se što je kombinacija gotovih kora i testa, plus što može da se nadeva svim i svačim! 👍
    Nego, moram da ti pohvalim naslovnu sliku bloga, božanstvena je! 😍

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gago, pa ova štrudla je mama vanil-krem štrudli 😉 Pravila sam je baš često pre mnogo godina, na svojim kuvarskim počecima, napravi se za čas :)) Drago mi je da ti se dopada naslovna slika, trudila sam se da dočaram prazničnu atmosferu 😍

      Избриши
  2. Lepa i socna!!!...pravim i ja tako samo bez vockica.Sve pohvale za naslovnu sliku prelepa!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tanja, verujem da je mnogima poznat ovaj recept, sećam se kada se pojavio da sam bila oduševljena što mogu za tako kratko vreme da dobijem tako fini kolač 😊 Hvala ti na pohvalama! 💗

      Избриши
  3. Woou, ovo je bozanstveno..jedva čekam da probam!

    ОдговориИзбриши