Prelepog izgleda i još lepšeg ukusa! Obično se ovaj tip pogača vezuje za svečane prilike, međutim, ja sam je pravila i "običnim danima", jer iako možda na prvi pogled izgleda mnogo komplikovano, ustvari se pravi veoma jednostavno. Potrebno je samo pratiti korake pripreme i uspeh je zagarantovan!
Sastojci:
600 (+50) g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
100 g maslaca(ili margarina)
za premazivanje:
1 žumance+kašika ulja i semenke
i još će biti potrebno:
parče pek-papira
šerpa pogodna za pečenje u rerni
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
Za to vreme, u činiji za mešenje varjačom izmešati ostale sastojke, so, šećer, vodu, jogurt, ulje i jaja. Dodati aktivirani kvasac i dodajući brašno, zamesiti glatko testo.
Brašno postepeno dodavati, možda će biti potrebno malo više od predviđenih 600 grama.
2. Činiju sa umešenim testom prekriti i ostaviti na toplom mestu oko 15-20 minuta da testo krene da raste.
Maslac, koji nam je potreban za premazivanje, razmekšati, najbolje je da se stavi u činijicu pa na toplo mesto, kraj šporeta, da bi bio maziv.
Zatim testo podeliti na 4 jednake jufke. Na pobrašnjenoj podlozi, razviti jufke na veličinu plitkog tanjira, oko 25 cm.
3. Premazati prvu jufku razmekšalim maslacem, pa na nju staviti drugu i tako sve do četvrte, koja se ne premazuje.
Zatim tako poređane krugove prebaciti na pripremljen pek-papir. Ovo je neophodno kako bi se pogača kasnije lako prebacila u šerpu u kojoj će se peći jer bi se u suprotnom lako deformisala. Pek papir mora biti isečen na dimenziju malo veću od 26 cm kolika bi trebalo da je šerpa u kojoj će se peći.
4. Malom rakijskom čašicom obeležiti krug na sredini kora kako bismo znali dokle ćemo ih preseći.
Oštrim nožem podeliti krug na 8 delova, ne prelazeći sredinu već zaseći dokle dopire kružić koji smo obeležili.
5. Zatim svaku osminu zasečemo na 3 dela i pletemo pletenicu, tako što zasečene delove tj. rez okrenemo ka gore, kako bi se pogača listala.
Ovo ponavljamo sa svakom osminom, ali, jako važno - sve to radimo na pek papiru, i drugo, najbolje je da se osmine seku postepeno, dakle: isečemo jednu, upletemo pletenicu, pa tek onda prelazimo na drugu - tako je urednije i sigurnije da testo neće kliznuti i da će sve biti u redu. Kada upletem pletenicu, ja krajeve malo podsavijem ka dole, tj. unutra.
6. Kada upletemo sve osmine, celu pogaču zajedno sa pek-papirom prebacimo u šerpu u kojoj će se peći. Možete je peći i u kalupu za pečenje torte, ali ga onda obavezno postaviti sa još jednim pek-papirom ili folijom, za slučaj da je papir ispod pogače malo rasečen da maslac tokom pečenja ne krene da curi kroz taj podesivi kalup. Zato je šerpa ipak bolji izbor :)
7. Pogaču prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da se diže 20-ak minuta, videćete kako će divno ispuniti kalup! Zatim ugrejati rernu na 180 stepeni, a pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti semenkama.
Napomena: kako bi kada se pogača ispeče pletenice bile vidljivije, semenke nemojte posipati po celoj pogači već samo na krajeve i oko centra :)
Prekriti je alu folijom tokom pečenja da ne bi gorela odgore i peći oko 35 minuta ili procenite vreme pečenja prema vašoj rerni.
Originalni recept je objavila None , na Coolinarici poznata kao veliki majstor za dekorativna peciva! Pogača je divnog ukusa, fino se lista i možete je poslužiti uz klasično meze a ide veoma lepo i uz slatki doručak, na primer, sa nekim finim, domaćim džemom :) Prijatno!
Praznična pogača
Sastojci:
600 (+50) g brašna
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
100 g maslaca(ili margarina)
za premazivanje:
1 žumance+kašika ulja i semenke
i još će biti potrebno:
parče pek-papira
šerpa pogodna za pečenje u rerni
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
Za to vreme, u činiji za mešenje varjačom izmešati ostale sastojke, so, šećer, vodu, jogurt, ulje i jaja. Dodati aktivirani kvasac i dodajući brašno, zamesiti glatko testo.
Brašno postepeno dodavati, možda će biti potrebno malo više od predviđenih 600 grama.
2. Činiju sa umešenim testom prekriti i ostaviti na toplom mestu oko 15-20 minuta da testo krene da raste.
Maslac, koji nam je potreban za premazivanje, razmekšati, najbolje je da se stavi u činijicu pa na toplo mesto, kraj šporeta, da bi bio maziv.
Zatim testo podeliti na 4 jednake jufke. Na pobrašnjenoj podlozi, razviti jufke na veličinu plitkog tanjira, oko 25 cm.
3. Premazati prvu jufku razmekšalim maslacem, pa na nju staviti drugu i tako sve do četvrte, koja se ne premazuje.
Zatim tako poređane krugove prebaciti na pripremljen pek-papir. Ovo je neophodno kako bi se pogača kasnije lako prebacila u šerpu u kojoj će se peći jer bi se u suprotnom lako deformisala. Pek papir mora biti isečen na dimenziju malo veću od 26 cm kolika bi trebalo da je šerpa u kojoj će se peći.
4. Malom rakijskom čašicom obeležiti krug na sredini kora kako bismo znali dokle ćemo ih preseći.
Oštrim nožem podeliti krug na 8 delova, ne prelazeći sredinu već zaseći dokle dopire kružić koji smo obeležili.
5. Zatim svaku osminu zasečemo na 3 dela i pletemo pletenicu, tako što zasečene delove tj. rez okrenemo ka gore, kako bi se pogača listala.
Ovo ponavljamo sa svakom osminom, ali, jako važno - sve to radimo na pek papiru, i drugo, najbolje je da se osmine seku postepeno, dakle: isečemo jednu, upletemo pletenicu, pa tek onda prelazimo na drugu - tako je urednije i sigurnije da testo neće kliznuti i da će sve biti u redu. Kada upletem pletenicu, ja krajeve malo podsavijem ka dole, tj. unutra.
6. Kada upletemo sve osmine, celu pogaču zajedno sa pek-papirom prebacimo u šerpu u kojoj će se peći. Možete je peći i u kalupu za pečenje torte, ali ga onda obavezno postaviti sa još jednim pek-papirom ili folijom, za slučaj da je papir ispod pogače malo rasečen da maslac tokom pečenja ne krene da curi kroz taj podesivi kalup. Zato je šerpa ipak bolji izbor :)
7. Pogaču prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da se diže 20-ak minuta, videćete kako će divno ispuniti kalup! Zatim ugrejati rernu na 180 stepeni, a pogaču premazati žumancetom umućenim sa malo ulja i posuti semenkama.
Napomena: kako bi kada se pogača ispeče pletenice bile vidljivije, semenke nemojte posipati po celoj pogači već samo na krajeve i oko centra :)
Prekriti je alu folijom tokom pečenja da ne bi gorela odgore i peći oko 35 minuta ili procenite vreme pečenja prema vašoj rerni.
Originalni recept je objavila None , na Coolinarici poznata kao veliki majstor za dekorativna peciva! Pogača je divnog ukusa, fino se lista i možete je poslužiti uz klasično meze a ide veoma lepo i uz slatki doručak, na primer, sa nekim finim, domaćim džemom :) Prijatno!
Divna! I savršene slike. svaka čast!
ОдговориИзбришиHvala puno, Kato :))
ИзбришиWau kako lepa pogača!!!.. žuti se kao da je na suncu pečena :)
ОдговориИзбришиHvala, Tanja! I tvoja je kao za izložbu, oduševila sam se kada sam videla kako si je napravila! 💕
ИзбришиPredivna, i pre svega neobicna... posebno mi se svidja nacin pletenja.:)))
ОдговориИзбришиLana, hvala ti! 💗 I mene je najpre privukla svojim izgledom a onda i ukusom :))
ИзбришиEvo pravim već treći put za četiri dana :)
ОдговориИзбришиOdlična pogača!
Mina, mnogo mi je drago! Ko je jednom napravi i vidi da je zapravo vrlo jednostavna, sigurno će se ponovo vratiti receptu ;) Hvala na javaljanju, šaljem ti veliki pozdrav! :*
ИзбришиDivna i dekorativna, pleteš, pleteš i opleteš.
ОдговориИзбришиHvala, Aleksandra! Jeste, uživancija je ovako se igrati testom :))
ИзбришиOvo mi je njena najdraža pogača, a sve su joj i izgledom i ukusom savršene. Prelepo si je uplela i ispekla ❤️ Prava si majstorica za kuhinjske čarolije.
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga Ana, uvek imaš lepe reči 💕 I meni se ova najviše dopada, mada sam gledala i druge, činile su mi se komplikovanije a ova je, iako tako možda ne izgleda na prvi pogled, stvarno jednostavna :)
ИзбришиBaš je lepa. Dopada mi se način pripreme i pletenje, pa ću probati da napravim prvom prilikom ❤️
ОдговориИзбришиPravila sam je mnogo puta i svaki put me podjednako oduševi! Nadam se da će ti se svideti, hvala na javljanju i na pohvalama! 💕
ИзбришиObavezna na svakoj Bozicnoj i Uskrsnjoj trpezi! Preukusna, prelepa i jednostavno se pravi. Obozavamo❤
ОдговориИзбришиMnogo mi je drago! Hvala na poverenju i na javljanju! :*
ИзбришиHristos Voskrese, srećan Uskrs!