Ovu rozenku sam prvi put probala u posnoj verziji moje snaje, koja je redovno pravi za Svetog Nikolu, sa biljnim mlekom i margarinom i ukus me je stvarno oduševio jer inače volim kolače sa rozen koricama a posebno kolače sa lešnikom ;) Od onda sam je pravila nekoliko puta, i naravno da je još lepša sa punomasnim, domaćim mlekom i maslacem i postala nam je jedan od omiljenijih sitnih kolača... Pravi se veoma brzo i jednostavno, fila ima dosta za 8 korica, a kada se dobro rashladi, fino omekša te ju je lako uredno iseći i servirati :))
Sastojci:
1 pakovanje rozen korica (8 korica)
8 dl punomasnog mleka (3,2% mm)
300 g šećera
2 kesice (2 x 40 g) praška za puding od lešnika ili karamel
300 g mlevenih pečenih lešnika
250 g maslaca
Za čokoladnu glazuru:
200 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
Priprema:
1. U dublju šerpu staviti šećer i ostaviti na tihoj vatri da se polako karamelizuje. Vodite računa da ne zagori, potrebno je samo da se otopi i poprimi lepu, zlatnu boju.
2. Istovremeno, ugrejati mleko i odvojiti 2 dl u kome ćemo razmutiti prašak za puding. Ostatak vrućeg mleka uliti na otopljeni šećer, pazite, to će malo da prska. Lagano mešati dok se šećer u mleku u potpunosti ne otopi.
3. U šerpu sipati razmućeni prašak za puding i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i odmah, u vruć krem dodati maslac iseckan na kockice i mlevene lešnike. Dobro promešati pa odmah filovati korice.
4. Na poslednju koricu ne mazati fil, već je prekriti pek papirom i blago opteretiti, ja stavim poslužavnik i na njega neku laganu knjigu. Posle par sati kolač premazati čokoladnom glazurom - na pari otopiti čokoladu i ulje i toplo premazati preko kolača.
5. Kolač ostaviti u frižideru par sati da se dobro stegne a pre sečenja ga ostaviti petnaestak minuta na sobnoj temperaturi da glazura malo omekša, lakše će se seći.
Kolač se po potrebi može napraviti i u posnoj verziji, tako što se upotrebi biljno mleko i margarin.
Dobar dan, koje Kore koristite? Ja imam problem jer mi se ne dopadaju ove jako tanke, želim nešto malo punije kore.
ОдговориИзбришиDobar dan, Vera. Najčešće koristim kore proizvođača Bradić. Ali, i one su prilično tanke...
Избриши