I još nešto, što je važno da se naglasi - ovo testo se ne mesi, nije vam potrebna oklagija da biste kolač spakovali u pleh za pečenje. Naprotiv, smesa, koja će biti mrvičasta, se samo istrese u pleh i utapka rukama :) Što je, priznaćete, veliko olakšanje za početnike u kuvanju a i ne "prljate" sto ili podlogu za rad, jer se pripremi u jednoj činiji i dovrši direktno u plehu :))
Čupava pita s pekmezom
Sastojci:
500 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
200 g šećera
1 jaje
200 g masti
4 pune kašike mlevenih oraha
450-500 g pekmeza
2 narendane jabuke (ili desetak kajsija, šljiva)
po želji: kardamom, cimet, musk.oraščić
1 dl soka po izboru
Priprema:
1. Izmešati brašno sa praškom za pecivo.
2. U drugoj činiji odmeriti mast, šećer i jaje i dobro umutiti mikserom. Zatim u to dodati 7, 8 kašika brašna i još malo mutiti. Isključiti mikser pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini.
3. Malo više od polovine smese sipati u pleh obložen peki-papirom ili podmazan i posut brašnom (veličina 20x28 ili malo veći) pa dobro utapkati rukama. Premazati pekmezom (ukoliko je pekmez gušći, prethodno ga zagrejati da se lakše razmaže). Preko pekmeza staviti narendane jabuke (ili neko drugo voće - kruške, naseckane šljive, višnje...).
4. U ostatak brašna dodati orahe i začin koji volite (po pola kašičice kardamoma i cimeta). Kašikom, ravnomerno, sipati ostatak brašna preko pekmeza. Pitu poprskati sokom i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni, dok ne porumeni.
Po želji, može se posuti šećerom u prahu, a leti se može servirati uz dodatak kugle sladoleda :)
Recept je objavljen na Coolinarici u februaru 2013. i ima mnogo onih koji su ga više puta pravili, što govori broj slika koje su dodavali u galeriju :)
Moja omiljena, pravljena puno puta po tvom receptu!
ОдговориИзбришиReanata, znam koliko je voliš i da si je isprobala u raznim varijantama, mnogo mi je drago zbog toga! Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam! :)
ИзбришиDivan kolač, brz i jednostavan za pripremu a tako ukusan.
ИзбришиHvala, Ana 😊 Jeste, zato ga tako često i pravim 😃
ИзбришиDanas ce biti kod nas...smisljam kombinaciju pekmeza,a moguce da cu ubaciti i malo narendanih jabuke uz pekmez ��
ОдговориИзбришиBaš me raduje da ćete je praviti! Sa narendanim jabukama preko pekmeza će biti još bolja, sočnija. Ja uvek dodam neko voće preko, poslednji put sam stavila sitno iseckane šljive i bila je odlična :) Hvala na javljanju, veliki pozdrav! 🌠
ИзбришиPravi domaci kolaci👍
ОдговориИзбришиJeste, od malo običnih i jeftinih sastojaka, dobije se baš divan kolač! Hvala na javljanju, pozdrav!😊
ИзбришиJeko može li se izostaviti ovo jaje u testu i nadomestiti nečim?
ОдговориИзбришиRecepti su ti savršeni, samo nastavi��
Danijela, nisam ga nikada izostavljala, ali znam da se inače uspešno menja pomoću samlevenog lanenog semena potopljenog u vodu, jer ono ispusti sluz i na taj način vezuje smesu. Čini mi se da je odnos 1 kašika lanenog semena i 3 kašike vode. Možda bi se i potpuno moglo izostaviti, pa će smesa samo biti sipkavija. Hvala ti na pohvalama i na javljanju, raduje me da pratiš! 💗
ИзбришиJuče pravila sa puterom, danas sa masti.. hvala na diiiiiiivnom receptu, definitivno ulazi u stalnu postavku
ОдговориИзбришиHvala puno Jelena, na poverenju i na javljenim utiscima, sigurno će nekome značiti da pročita da je i sa puterom ispala ok! :) Drago mi je da ste zadovoljni, lep pozdrav! :*
Избришиnista mi nije jasno, dok citam odjednom se pominje u ostatak brasna dodati orahe, koji ostatak brasna ako smo umesili u testo i podelili 2/3 i 1/3???
ОдговориИзбришиPonovo pročitajte od tačke broj 3 ako ste kojim slučajem preskočili:
Избриши"Malo više od polovine smese sipati u pleh..." Ono što preostane je taj ostatak brašna u koji se dodaju orasi.
Drugo, ovo testo se uopšte ne mesi.
Ako pročitate malo pažljivije, sve će Vam biti jasnije jer je recept vrlo detaljan.
Pozdrav!
Pozdrav, Jeko,
ОдговориИзбришиkolačić ti je super! Mirisao je toliko da mu nismo dali da se ohladi. 😁
Foto: https://notsoevil-recepti.com/cupava-pita-s-pekmezom/
Hvala ti na još jednom super receptu, puno pozdrava i sve najbolje! 🤗😘
R.
Mnogo me raduju lepi utisci i nadam se da ćeš ga ponovo praviti! 😃
ИзбришиSve najbolje u Novoj godini i veliki pozdrav draga Notsoevil! 🥰
Čupava pita s pekmezom mi je jedan od najdražih kolača ikad. Nekad pravim s džemom od kajsija, nekad od šljiva s dodatkom jabuke, a jučer sam s džemom od šipurka preko kojeg sam poredala šljive pomiješane s malo griza i vanilin šećerom, a umjesto mljevenih oraha sam dodala usitnjen neslani kikiriki. Svaka kombinacija je pun pogodak. 😋🥰
ОдговориИзбришиNe znam da li bi mi ikada palo na pamet da u posip dodam kikiriki, super ideja! Probaću jednom tako :) Hvala na javljanju, drago mi je da je kolač toliko omiljen! 🥰
Избриши