Странице

среда, 15. новембар 2017.

Čupava pita s pekmezom


Ova pita je jedan od kolača koji najčešće pravim. Uvek imam sve sastojke koji su mi potrebni da bih je napravila a svi je obožavamo. Zgodna je kada vam se neko najavi da će doći, jer se pripremi za 15-ak minuta i potrebno je samo da se ispeče. Može se jesti i topla, iako je najlepša kada odstoji i dobro se rashladi.
I još nešto, što je važno da se naglasi - ovo testo se ne mesi, nije vam potrebna oklagija da biste kolač spakovali u pleh za pečenje. Naprotiv, smesa, koja će biti mrvičasta, se samo istrese u pleh i utapka rukama :) Što je, priznaćete, veliko olakšanje za početnike u kuvanju a i ne "prljate" sto ili podlogu za rad, jer se pripremi u jednoj činiji i dovrši direktno u plehu :))



Čupava pita s pekmezom

Sastojci: 

500 g brašna 
2 kašičice praška za pecivo 
200 g šećera 
1 jaje 
200 g masti 
4 pune kašike mlevenih oraha 
450-500 g pekmeza 
2 narendane jabuke (ili desetak kajsija, šljiva)
po želji: kardamom, cimet, musk.oraščić 
1 dl soka po izboru 


Priprema: 

1 Izmešati brašno sa praškom za pecivo.   

2. U drugoj činiji odmeriti mast, šećer i jaje i dobro umutiti mikserom. Zatim u to dodati 7, 8 kašika brašna i još malo mutiti. Isključiti mikser pa u smesu dodati ostatak brašna, brzo mešati vrhovima prstiju da se naprave grudvice i da se sve lepo sjedini.
    
3. Malo više od polovine smese sipati u pleh obložen peki-papirom ili podmazan i posut brašnom (veličina 20x28 ili malo veći) pa dobro utapkati rukama.  Premazati  pekmezom (ukoliko je pekmez gušći, prethodno ga zagrejati da se lakše razmaže). Preko pekmeza staviti narendane jabuke (ili neko drugo voće - kruške, naseckane šljive, višnje...).

4. U ostatak brašna dodati orahe i začin koji volite (po pola kašičice kardamoma i cimeta). Kašikom, ravnomerno, sipati ostatak brašna preko pekmeza. Pitu poprskati sokom i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni, dok ne porumeni. 


Po želji, može se posuti šećerom u prahu, a leti se može servirati uz dodatak kugle sladoleda :)

Recept je objavljen na Coolinarici  u februaru 2013. i ima mnogo onih koji su ga više puta pravili, što govori broj slika koje su dodavali u galeriju :)






18 коментара:

  1. Moja omiljena, pravljena puno puta po tvom receptu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Reanata, znam koliko je voliš i da si je isprobala u raznim varijantama, mnogo mi je drago zbog toga! Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam! :)

      Избриши
    2. Divan kolač, brz i jednostavan za pripremu a tako ukusan.

      Избриши
    3. Hvala, Ana 😊 Jeste, zato ga tako često i pravim 😃

      Избриши
  2. Danas ce biti kod nas...smisljam kombinaciju pekmeza,a moguce da cu ubaciti i malo narendanih jabuke uz pekmez ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš me raduje da ćete je praviti! Sa narendanim jabukama preko pekmeza će biti još bolja, sočnija. Ja uvek dodam neko voće preko, poslednji put sam stavila sitno iseckane šljive i bila je odlična :) Hvala na javljanju, veliki pozdrav! 🌠

      Избриши
  3. Одговори
    1. Jeste, od malo običnih i jeftinih sastojaka, dobije se baš divan kolač! Hvala na javljanju, pozdrav!😊

      Избриши
  4. Jeko može li se izostaviti ovo jaje u testu i nadomestiti nečim?
    Recepti su ti savršeni, samo nastavi��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Danijela, nisam ga nikada izostavljala, ali znam da se inače uspešno menja pomoću samlevenog lanenog semena potopljenog u vodu, jer ono ispusti sluz i na taj način vezuje smesu. Čini mi se da je odnos 1 kašika lanenog semena i 3 kašike vode. Možda bi se i potpuno moglo izostaviti, pa će smesa samo biti sipkavija. Hvala ti na pohvalama i na javljanju, raduje me da pratiš! 💗

      Избриши
  5. Juče pravila sa puterom, danas sa masti.. hvala na diiiiiiivnom receptu, definitivno ulazi u stalnu postavku

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno Jelena, na poverenju i na javljenim utiscima, sigurno će nekome značiti da pročita da je i sa puterom ispala ok! :) Drago mi je da ste zadovoljni, lep pozdrav! :*

      Избриши
  6. nista mi nije jasno, dok citam odjednom se pominje u ostatak brasna dodati orahe, koji ostatak brasna ako smo umesili u testo i podelili 2/3 i 1/3???

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ponovo pročitajte od tačke broj 3 ako ste kojim slučajem preskočili:
      "Malo više od polovine smese sipati u pleh..." Ono što preostane je taj ostatak brašna u koji se dodaju orasi.
      Drugo, ovo testo se uopšte ne mesi.
      Ako pročitate malo pažljivije, sve će Vam biti jasnije jer je recept vrlo detaljan.
      Pozdrav!

      Избриши
  7. Pozdrav, Jeko,
    kolačić ti je super! Mirisao je toliko da mu nismo dali da se ohladi. 😁
    Foto: https://notsoevil-recepti.com/cupava-pita-s-pekmezom/
    Hvala ti na još jednom super receptu, puno pozdrava i sve najbolje! 🤗😘
    R.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo me raduju lepi utisci i nadam se da ćeš ga ponovo praviti! 😃
      Sve najbolje u Novoj godini i veliki pozdrav draga Notsoevil! 🥰

      Избриши
  8. Čupava pita s pekmezom mi je jedan od najdražih kolača ikad. Nekad pravim s džemom od kajsija, nekad od šljiva s dodatkom jabuke, a jučer sam s džemom od šipurka preko kojeg sam poredala šljive pomiješane s malo griza i vanilin šećerom, a umjesto mljevenih oraha sam dodala usitnjen neslani kikiriki. Svaka kombinacija je pun pogodak. 😋🥰

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam da li bi mi ikada palo na pamet da u posip dodam kikiriki, super ideja! Probaću jednom tako :) Hvala na javljanju, drago mi je da je kolač toliko omiljen! 🥰

      Избриши