Странице

уторак, 20. мај 2025.

Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)


 Tortu Jogobela najviše volim u proleće, kada je u toku sezona svežih jagoda, iako je odlična i ako se priprema sa miksom bobičastog voća iz zamrzivača. S obzirom na to da se ne peče, priprema je vrlo jednostavna i brza. 


Jedna od stavki koja utiče na laku pripremu je i to što se za dno i stranice torte koriste piškote, pa kada ih složite u obruč, preostaje samo da se krema umuti, da joj se dodaju iseckane jagode i to je to! Naravno, neophodno je da se torta dobro rashladi, odnosno da pre sečenja bar osam sati bude u frižideru kako bi se dobro stegla. 


Sve u svemu, ovo je jedna divna, osvežavajuća torta kojoj posebnu lakoću i divan ukus daje voćni jogurt i to onaj tečni. Nemojte da vas brine to što je krema, u momentu kada se nanosi, veoma tečna. Ona sadrži žalatin koji će, nakon što torta odstoji u frižideru, uticati na to da krema očvrsne pa će se lako seći i servirati. 



Torta Jogobela (sa voćnim jogurtom)

Sastojci:

300 g piškota
300 ml mleka
500 ml slatke pavlake
150 g šećera u prahu
500 ml voćnog jogurta od jagode
2 kesice želatina u prahu (2x10 g)
500 g svežih jagoda

Za ukrašavanje:

200 ml slatke pavlake
200 g svežih jagoda

недеља, 4. мај 2025.

Čupava pita koja se ne mesi


 Čupava pita sa pekmezom je moj omiljeni obični kolač, a višnje su mi omiljeno voće u svim vrstama kolača, tako da sam napravila kombinaciju sastojaka baš po svom ukusu i desert kome ne mogu odoleti!

Iako su mnogi od vas isprobali Čupavu pitu sa pekmezom pa je i vama postala omiljena, ipak pišem i ovu varijantu budući da sam napravila minimalne izmene i u količini sastojaka a i u samim sastojcima. Ovo je jedan od najstarijih recepata na blogu i definitivno kolač koji sam pravila najviše puta, sa raznim vrstama džema i voća. Svaki put je bio neodoljiv i pojeo se u najkraćem mogućem roku!


Glavna karakteristika ovog testa jeste to da se ono ne mesi. Dovoljno je da se svi sastojci povežu mikserom (najpre vlažni, pa im se dodaju suvi) a onda se mrvičasto testo podeli na dva dela od kojih se jedan utapka u pleh a ostatak mrvica služi za posip. Da bi posip bio interesantniji i ukusniji, dodaju mu se orašasti plodovi: mleveni orasi, lešnici ili bademi. 


S obzirom na to da višnje imaju pomalo prodoran kiselo/slatki ukus, ja sam danas odlučila da u posip dodam sirove samlevene bademe jer su prilično neutralnog ukusa i zaista su, u kombinaciji sa višnjama, odličan izbor. 




Čupava pita koja se ne mesi

Testo:

200 g šećera
2 kesice vanilin šećera
2 manja jaja
200 g svinjske masti (ili 250 g maslaca)
500 g glatkog brašna
1 kesica praška za pecivo

Dodatak za posip:

80 g mlevenih sirovih badema
30 g blanširanih listića badema

Nadev:

1 kg višanja bez koštice
300 g džema od višanja