Странице

среда, 6. новембар 2024.

Grčka piletina sa zelenom boranijom


Grčka piletina sa zelenom boranijom je savršen ručak ili večera kada nemate mnogo vremena a ipak želite kvalitetno jelo od mesa i povrća. Ukoliko kao prilog pripremite pirinač, za manje od sat vremena kompletan obrok je na stolu. 


Ono što ovu kombinaciju čini posebno finom je meso pilećih bataka i karabataka, koje je nakon pečenja izuzetno sočno i meko. A ako koristite otkošteni Natur pileći batak i karabatak koji proizvodi Perutnina Ptuj, uverićete se da će vam to mnogo olakšati pripremu! S obzirom na to da su kosti već odstranjene, samo vam preostaje da meso začinite i već je spremno da se stavi u tiganj. Inače, piletina Perutnine Ptuj se pakuje specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja omogućava da meso zadrži sva svoja kvalitativna svojstva i da ostane sveže tokom celog roka trajanja. Pri tom, svojstva mesa se ne menjaju, a ono ima produženu trajnost.



Grčka piletina sa zelenom boranijom


Sastojci:

1 kg pilećih bataka i karabataka bez kostiju Perutnina Ptuj
500 g zelene boranije (iz zamrzivača)
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
100 g crnih maslina (bez koštice)
100 g čeri paradajza
250 ml pileće supe 
1 kašičica senfa
so, biber, timijan, mešavina začina za suvlaki
50 ml maslinovog ulja
30 g maslaca

Priprema:

1. Piletinu (otkošteni batak i karabatak) sa obe strane posuti solju, biberom i mešavinom začina za suvlaki.


2. U tiganj sipati maslinovo ulje i kockicu maslaca pa ga staviti na vatru srednje jačine da se greje. Spuštati komade piletine na ugrejanu masnoću. Pržiti na umerenoj vatri oko tri minuta sa jedne strane, pa okrenuti da i druga strana porumeni. Zatim meso izvaditi iz tiganja.


3. Na istoj masnoći na kojoj su se pržili bataci, propržiti sitno iseckani crni luk. Kada požuti, dodati sitno iseckani beli luk i boraniju (ukoliko je iz zamrzivača, nije potrebno da se prethodno odmrzne). Začiniti solju i svežim timijanom. Dinstati oko 5 minuta.

4. Za to vreme, u toploj supi razmutiti senf. Čeri paradajz prepoloviti i zajedno sa maslinama dodati u tiganj sa boranijom. Skinuti sa vatre i zaliti supom. 


5. Rernu uključiti na 180 stepeni da se ugreje. Povrće iz tiganja preručiti u podmazanu vatrostalnu posudu. Preko boranije poređati komade piletine. Posudu pokriti pa jelo peći oko 40 minuta. Pred kraj pečenja otkriti da se zapeče.


6. Servirati uz pirinač i svežu salatu. 




Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.






Нема коментара:

Постави коментар