Странице

петак, 25. октобар 2024.

Kremaste lešnik štangle


Inspirisana receptom za Tortu sa makom, napravila sam i ove divne lešnik štangle. Recept za tortu sam samo malo modifikovala, povećala količinu sastojaka i kolač spakovala u pravougaoni kalup, a rezultat je fantazija!


Ovo vam je tip kolača koji će se sigurno svideti svima: kremast je, sočan i bogat lešnicima, a praktičnost se ogleda u tome što se lako seče na štangle pa je vrlo zahvalan i za serviranje a i za one situacije kada vam je potreban desert "za poneti".



Kremaste lešnik štangle

Sastojci:

300 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
6 kašika griza (70 g)
2 kesice vanilin šećera
800 ml mleka
250 g maslaca
450 g mlevenog keksa

Ganaš:

200 g čokolade 
200 ml slatke pavlake

malo seckanih pečenih lešnika

петак, 11. октобар 2024.

Torta sa makom (bez pečenja)


Ovo je jedna od najjednostavnijih torti koje se ne peku. Sastojci se pomešaju i skuvaju, pa se skuvani krem utapka u kalup i na kraju preostaje samo da se torta prelije glazurom i dobro rashladi. A ukus, božanstven! Kremasta, sočna i definitivno neodoljiva za sve ljubitelje maka. 


Prvi put sam je probala kada ju je napravila moja sestra Nevena, a ona je iskombinovala nekoliko recepata. Početni recept je onaj koji je na Instagramu objavila Julia @slatkadomacica i vodila sam se tim merama koje su tačne u gram - ništa ja tu ne bih dirala. Nakon ove verzije, isprobala sam i varijantu sa lešnicima, koja je podjednako ukusna i zanimljiva posebno za one koji i nisu toliki obožavaoci maka u desertima. 




Torta sa makom
(bez pečenja)

Sastojci:

200 g mlevenog maka
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
4 kašike griza
600 ml mleka
150 g putera
350 g mlevenog keksa

Ganaš:

150 ml slatke pavlake
200 g bele čokolade 

Za ukrašavanje:

krem šlag od čokolade
listići čokolade

Priprema:

1. U šerpu sipati mak, šećer, vanilin šećer i griz. Preliti mlekom, promešati pa staviti na vatru srednje jačine da se sastojci skuvaju odnosno povežu. Kuvati oko 10 minuta uz mešanje, dok se smesa ne zgusne. Zatim, skinuti sa vatre i u vruću kremu staviti maslac iseckan na kockice pa mešati dok se maslac ne otopi.Skuvanu kremu odmah pomešati sa mlevenim keksom.
Smesu, koja će biti prilično gusta, sipati u okrugli kalup za torte prečnika 22 cm. Dobro utapkati, poravnati i ostaviti u frižider da se hladi.





2. U šerpicu sipati slatku pavlaku i staviti na tihu vatru da se greje. Čokoladu izlomiti na kockice i staviti u ugrejanu pavlaku pa mešati dok se ne otopi - pazite da ne provri. Ganaš ostaviti da se prohladi.

3. Tortu izvaditi iz frižidera i preliti toplom glazurom. Na kraju, ukrasiti umućenim krem šlagom od čokolade i narendanom čokoladom.