Странице

четвртак, 26. септембар 2024.

Salata od ječma i cvekle


Salata od ječma i cvekle je jedna divna jesenja/zimska salata. Kao što je poznato, žitarice poput ječma su izuzetno zdrave i trebalo bi ih jesti naročito kada zahladni. Moram priznati da ovakve salate ne pripremam često iako ih baš volim i prijaju mi. 




Salata od ječma i cvekle

Sastojci:

400 g skuvane i očišćene cvekle
100 g ječma (ili mix žitarica: ječam, raž, ovas, spelt i pšenica)
50 g oraha
50 g suvog grožđa
30 g zelenih maslina bez koštice
5 kašika maslinovog ulja
3 kašike aceto balsamico
1 kašičica meda
1 ravna kašičica soli
1/4 kašičice bibera
kašika sveže majčine dušice

Priprema:

1. Ječam staviti u sito i oprati pod mlazom hladne vode. Zatim ga sipati u šerpicu, naliti vodom i staviti da se kuva. Ukoliko je oljušten, trebalo bi da je skuvan za 30 minuta. Nakon tog vremena, vodu odliti a ječam ostaviti da se prohladi. 



2. Dok se ječam kuva, pripremiti ostale sastojke.
Cveklu dobro oprati i u ljusci skuvati. Kada se ohladi, oguliti je i iseckati na kockice. Ili, kupite već skuvanu cveklu kao što sam ja to sada uradila.
Jezgra oraha na kratko tostirati u suvom tiganju. Kada se ohladi, grubo ga nožem usitniti. 
Masline takođe iseći. Suvo grožđe na kratko potopiti u toplu vodu, kako bi omekšalo, pa ga procediti i posušiti.


3. U činijici pomešati sastojke za preliv: maslinovo ulje, aceto balsamico, med, so, biber i sveže listiće majčine dušice. 

4. Konačno, u veću činiju staviti sve pripremljene sastojke, zaliti prelivom i dobro promešati. Preko salate posuti iseckani luk vlašac i servirati. 






Нема коментара:

Постави коментар