Ferrero rolat je jedan od onih divnih, čokoladnih, a priprema je brza i jednostavna. Iako se kora peče (i to vam neće oduzeti više od 15 minuta), krema se ne kuva tako da je idealan za situacije kada nemate mnogo vremena a potreban vam je fini desert. Naravno, kao i kod većine kolača, samo je potrebno da se dobro rashladi i stegne pre serviranja.
Ferrero rolat
Kora:
7 jaja
50 g šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli
100 ml tople vode
50 g glatkog brašna
pola kesice praška za pecivo (5 g)
30 g kakaoa
30 g mlevenih pečenih lešnika
Krema:
250 ml slatke pavlake
200 g krem sira
1 krem fiks
200 g čokoladnog namaza
50 g mlevenih pečenih lešnika
100 g lešnik napolitanki
Glazura:
100 ml slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
20 celih pečenih lešnika
1. Razdvojiti belanca i žumanca pa belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg. Dodati šećer i vanilin šećer i mutiti dok se ne istope. Zatim dodati žumanca, vodu, brašno, prašak za pecivo, kakao i lešnike pa mutiti najslabijom brzinom miksera.
Papir za pečenje podmazati maslacem pa ga staviti u veći pleh (30x35 cm). Smesu sipati u pleh, poravnati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Pečenu koru zajedno sa papirom uviti u rolat i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
2. Za kremu, umutiti slatku pavlaku i krem sir sa šlag fiksom. Dodati čokoladni krem i izmiksirati da se sastojci povežu.
Napolitanke sitno iseckati a pečene lešnike samleti.
3. Ohlađenu koru raširiti. Premazati je umućenom kremom, posuti napolitankama i lešnicima pa pažljivo saviti rolat. Zatim rolat uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da se dobro rashladi.
4. U šerpici ugrejati slatku pavlaku i izlomljenu čokoladu - pazite da ova smesa ne proključa, dovoljno je da se ugreje kako bi se sastojci povezali u glazuru. Kada se glazura prohladi, polovinom premazati rashlađeni rolat. Drugu polovinu glazure rashladiti, pa sipati u špric za ukrašavanje i rolat ukrasiti zvezdicama od glazure. Na kraju, posuti ga mlevenim lešnicima i rasporediti cele lešnike.
Нема коментара:
Постави коментар