Странице

четвртак, 9. новембар 2023.

Posni kolač sa jabukama


Ovo je jedan divan posni kolač koji i nakon dva dana ostaje svež i ukusan. S obzirom na to da ne sadrži sastojke životinjskog porekla, bolje je da se čuva van frižidera tako da se neće osušiti već će stajanjem postati još bolji. 
Inače, priprema je vrlo laka i sve što je potrebno (osim sastojaka) je jedna činija i varjača - mikser nije potreban!


Kolač sam pravila u malo zdravijoj verziji, jer sam koristila integralno spelt brašno, kokosov šećer i maslinovo ulje, a uvek se može pripremati i u klasičnoj varijanti sa belim brašnom i šećerom. 




Posni kolač sa jabukama


Sastojci:

500 g očišćenih jabuka
150 g brašna (integralno spelt brašno)
100 g kokosovog šećera
1 kašičica sode bikarbone
100 g mlevenih oraha
40 g suvog grožđa
50 ml maslinovog ulja

Za premaz i posip:
200 g džema od kajsije
50 g mlevenih oraha 

Priprema:

1. Jabuke oprati, oguliti i narendati. Nakon rendanja, jabuke ne cediti već im odmah dodati šećer, ulje i suvo grožđe pa dobro promešati.


2. Zatim u smesu sa jabukama dodati brašno pomešano sa sodom bikarbonom i mlevene orahe. Dobro promešati. 


3. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Okrugli kalup prečnika 26 cm (ili manji) obložiti pek papirom. Smesu sipati u kalup pa kolač staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 30 minuta.


4. Kada je pečen, kolač izvaditi iz rerne pa odmah premazati džemom od kajsije i posuti mlevenim orasima. Ostaviti ga da se prohladi pa iseći i servirati. 



2 коментара: