Pileći file u sosu od pečene paprike je jedno od najukusnijih jela sa piletinom koje sam pravila! A znate već koliko volim pileće meso i koliko često ga pripremam. Ovo jelo se spremi za samo 30 minuta i piletina je tako nežnog ukusa, fil svilenkast, a boja - neodoljiva! Idealno jelo ukoliko nemate mnogo vremena a želite da oduševite svoju porodicu ili prijatelje.
Inače, sada sam po prvi put koristila pileći mini file koji proizvodi Perutnina Ptuj i malo je reći da sam oduševljena koliko je to praktično i koliko olakšava pripremu. Nema potrebe da se meso seče, niti brige da li će komadi biti iste debljine i veličine - gotovo svi su jednaki i jedino što preostaje je da se meso začini i priprema.
Bitna stavka je i to da je piletina pakovana u kontrolisanoj atmosferi (MAP - eng. Modified Atmosphere Packaging) što joj daje produženu trajnost bez ikakvog menjanja svojstava mesa. Pakovanjem u MAP ambalažu proizvod ostaje svež i zadržava sva kvalitativna svojstva tokom celog svog roka trajanja.
Važno je naglasiti i to da je, u skladu sa sloganom Svi vole domaće, reč o piletini koja se proizvodi u Srbiji.
Pileći file u sosu od pečene paprike
Sastojci:
800 g pilećeg mini filea Perutnina Ptuj
600 g očišćenih pečenih paprika (8 komada)
50 g maslaca
50 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
4 čena belog luka
250 ml neutralne pavlake za kuvanje
50 g narendanog parmezana
Začini: so, šareni biber, dimljena slatka paprika
Priprema:
1. Komade mesa staviti na tanjir, poprskati maslinovim uljem i posuti solju, biberom i dimljenom paprikom. Okrenuti ih i to uraditi i sa druge strane. Ukoliko imate vremena ovo možete uraditi i nekoliko sati pre pripreme pa piletinu do tada ostaviti u frižideru.
2. Veću šerpu staviti na vatru i u njoj ugrejati maslac i ulje. Na ugrejanoj masnoći propržiti komade mesa tako da porumene sa obe strane. Dovoljno je da se sa svake strane prže oko 5-6 minuta na vatri srednje jačine. Zatim meso izvaditi iz šerpe.
3. Crni i beli luk sitno iseckati a pečenu papriku izmiksirati u blenderu ili sitno iseckati.
4. Na masnoći na kojoj se pržila piletina, prodinstati sitno iseckani crni luk. Posle par minuta dodati i beli luk. Papriku izmiksirati u blenderu ili sitno iseckati pa dodati u šerpu. Sipati pavlaku i kuvati pet minuta a onda dodati parmezan i mešati dok se ne otopi. Začiniti solju i biberom.
5. Na kraju, u sos od paprike poređati piletinu i na tihoj vatri kuvati još pet minuta. Za to vreme skuvati testeninu. Servirati toplo, sa svežom salatom.
Recept je kreiran u saradnji sa kompanijom Perutnina Ptuj.
Da li du paprike posle pecenja oguljene ili ne?
ОдговориИзбришиNaravno, kao što piše, koriste se očišćene (oguljene) paprike 👍
Избриши