Prelivena pita sa piletinom i prazilukom je jedno od onih jela koje možete poslužiti za doručak, ručak ili večeru i svi koji je probaju sigurno će biti oduševljeni! Kako i ne bi kada ima odličan ukus zahvaljujući jednostavnim, dobro uklopljenim sastojcima koje svi vole: pileće meso, praziluk, jaja, pavlaka.
Pored toga što je veoma ukusna, ova pita ima još jednu prednost a tiče se njene pripreme: možete je pripremiti nekoliko sati ranije i ostaviti u frižideru da lepo upije preliv. Sutradan, preostaje samo da se pita ispeče. To je praktično naročito u situacijama kada pripremate slavlja i nemate mnogo vremena a potrebno vam je lepo predjelo. Ova pita je kec u rukavu upravo u tim danima.
Za pitu sam koristila mleveno meso karabataka od Perutnine Ptuj, koje je za ovakav tip pita idealan izbor jer je posebno sočno, a fino samleveno i spakovano, tako da mi je prostalo samo da otpakujem i spremno je za korišćenje. Ovakvi komadi mesa se pakuju specijalnom MAP (eng. Modified Atmosphere Packaging) tehnologijom koja omogućava da meso zadrži sva svoja kvalitativna svojstva i da ostane sveže tokom celog roka trajanja. Pri tom, ne menjaju se svojstva mesa a ono ima produženu trajnost. Naravno, kao što slogan kaže "Svi vole domaće", reč je o piletini koja je proizvedena u Srbiji.
Prelivena pita sa piletinom i prazilukom
Sastojci:
500 g kora za pite (oko 15 kora srednje debljine)
1 manji praziluk (250 g)
550 g mlevenog pilećeg mesa (karabatak) Perutnina Ptuj
1 kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera
pola kašičice kurkume
30 ml maslinovog ulja
Za kvašenje kora:
100 ml maslinovog ulja
250 ml kisele vode
Za preliv:
5 manjih jaja
200 g kisele pavlake (20%mm)
pola kašičice soli
susam