Странице

петак, 19. новембар 2021.

Bombice od sira


Bombice od sira su zaista savršeno predjelo ili snack. Jednostavno se pripremaju i baš su ukusne! Bilo da ih pravite za slavu, Božić ili rođendansku proslavu, verujte da će privući pažnju vaših gostiju i da će svi poželeti da ih probaju.


Ono što je olakšavajuća okolnost u periodu slava je to što postoje jela koja se mogu pripremiti i nekoliko dana ranije što vam smanjuje stres i brigu da li ćete stići da uradite sve što ste planirali. Bombice od sira su jedno od tih jela. Mogu se napraviti i 3, 4 dana ranije, staviti u kutiju i dobro zatvoriti (kako se ne bi sušile), pa čuvati u frižideru. Ukoliko planirate da ih napravite par dana ranije, onda je bolje da ih uvaljate u sir, susam i peršunov list neposredno pre serviranja, kako se ta mešavina ne bi osušila usled stajanja.


Konačno, ovo je moj predlog a vi uvek možete upotrebiti svoju maštu i bombice uvaljati u nešto drugo: mleveni kikiriki, mlevene orahe, sitno iseckanu pečenu slaninicu ili nešto drugo što volite. Isto važi i za serviranje. Mogu se poslužiti na krekerima, kao što sam ja to sada uradila ili neposredno pre serviranja staviti u papirne korpice i probosti slanim grisinama. To je posebno zabavno i primamljivo ako će i deca biti poslužena!



Bombice od sira


 Sastojci:

500 g feta sira
100 g sirnog namaza Dobro
2 čena belog luka
malo šarenog bibera
100 g dimljeni čili sir Dobro
2 kašike svežeg peršunovog lista
2 kašike susama
kašika kisele pavlake Dobro
50 g čajne kobasice Dobro
50 g slanih krekera 

Priprema:

• U činiju staviti dobro rashlađen feta sir i izgnječiti ga viljuškom. Dodati sirni namaz i narendan ili izgnječen beli luk. 
Na kraju, u smesu od sira staviti prstohvat mlevenog šarenog bibera. Nema potrebe da se smesa soli jer je feta sir slan.
Činiju ostaviti u zamrzivač na 20 minuta da se smesa malo stegne jer će se na taj način bombice lakše oblikovati.


• Za to vreme pripremiti smesu u koju će se bombice uvaljati: dimljeni sir sitno narendati, peršunov list sitno iseckati a susam blago ispeći na suvom tiganju. Kada se susam ohladi, pomešati ga sa sirom i peršunovim listom.

• Kašikom vaditi komadiće smese od sira i stavljati ih na poslužavnik obložen providnom folijom. Zatim ruke nauljiti i oblikovati bombice. Svaku bombicu uvaljati u mešavinu sira, peršunovog lista i susama.

• Svaki kreker tanko premazati kiselom pavlakom pa staviti kolut čajne kobasice. Na kobasicu staviti bombicu od sira, blago pritisnuti da se "zalepi", pa sve bombice poređati na tacnu za serviranje. 






• Poslužiti uz klasično predjelo: suhomesnato, kisele krastavčiće, ajvar.

• Ukoliko nećete odmah servirati, bolje je da bombice stavite na kreker neposredno pre serviranja jer kreker omekša nakon par sati. 



Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:


Svi potrebni sastojci su iz DIS-a, najveće domaće trgovine. U DIS-u uvek pronađem sve što je potrebno za pripremu slave, po dobrim cenama.  





субота, 13. новембар 2021.

Moskva rolat sa višnjama i ananasom


Kao što postoje mnogobrojni deserti sa prefiksom "a la", pa imamo Tiramisu bez jaja ili Krempitu bez lisnatog testa, takav je i ovaj rolat. Ukusom podseća na Moskva šnit tortu ali je priprema daleko jednostavnija, te sam sigurna da će se za njega odlučiti svi oni koji vole ukus badema, ananasa i višanja koji karakteriše čuvenu tortu a ipak žele nešto što se lakše priprema.


Inače, rolati su vrlo praktične poslastice jer je većina vrlo jednostavna. Imate jednu koru i najčešće samo jednu kremu koja se često ni ne kuva već se sastojci samo umute. Pa ima li šta lakše? 


Rolate volim i zbog sečenja i serviranja. Uvek dobro dođu kao "dodatni" desert prilikom većih slavlja. To su one situacije kada imate jednu ili dve veće torte a želite da svoje slatko posluženje još malo dopunite. U tim situacijama, rolat je zaista divno rešenje. Priprema će vam oduzeti tek sat vremena a znate da će se rolat odmah pojesti.


Sigurna sam da vas u narednom periodu očekuje neko slavlje i da ćete pripremati i nešto slatko a moj predlog je da to bude upravo ovaj rolat. Svi sastojci su iz najveće domaće DIS trgovine, gde ćete pronaći sve što vam je potrebno po dobrim cenama. Ne kaže se bez razloga: Domaćini slavu spremaju u DIS-u! 



Moskva rolat sa višnjama i ananasom

Sastojci:

• Za koru:

6 većih jaja
6 kašika šećera
6 kašika mlevenih badema (80 g)
1 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera


• Za kremu:

400 ml slatke pavlake
300 g Dobro sirni namaz
100 g bele čokolade
3 kašike šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
150 g Dobro smrznutih višanja
150 g ananasa iz kompota

• Za ukrašavanje:

30 g usitnjenih badema
beli čoko flips Dobro 

субота, 6. новембар 2021.

Slana torta sa krem sirom i pečenicom


Slane torte su uvek dobro rešenje za sve vrste proslava. Kad god sam neku pripremala za slavu, uvek se prva pojela. Pored toga, pružaju mogućnost da upotrebite maštu i lepo ih dekorišete, pa će sigurno privući pažnju na slavskom stolu.


Postoji još jedna prednost kod pripreme slanih torti. Znam da ima početnika u kuvanju koji zaziru od pripreme slanih rolata, jer se plaše da će rolat popucati prilikom uvijanja. Upravo zbog toga je slana torta praktična - sastojci su vrlo slični kao kod rolata a nema bojazni od pucanja jer se sve vrlo jednostavno ređa u slojevima i to je "sva nauka".


Kora za ovu tortu se priprema od istih sastojaka kao Rolat od rendanih tikvica (klik) i laganog je ukusa, budući da ne sadrži masnoću a tako je elastična i zgodna za oblikovanje. Ukoliko ste ovog leta ostavili narendanih tikvica u zamrzivač, mogu se koristiti i za ovu koru i potrebno je da se samo dobro ocede kada se odmrznu.



Slana torta sa krem sirom i pečenicom


 Sastojci:

• Za koru: 

6 jaja 
6 kašika Dobro brašna tip 500 
400 g narendanih tikvica 
pola kašičice praška za pecivo 
pola kašičice soli 

• Za nadev: 

400 g Dobro sirni namaz 
180 g kisele pavlake 
20 g majoneza 
pola kašičice soli
200 g dimljene svinjske pečenice 

 • Za dekoraciju: 

100 g edamera Dobro 
masline
peršunov list

понедељак, 1. новембар 2021.

Kupola torta od piškota


Kada poželite da impresionirate svoje goste desertom koji je ukusan i atraktivan, a hoćete da sve to uradite brzo i na lak način - neka Kupola torta bude vaš izbor! 



Ovo je torta koja se ne peče, tako da je zaista brzo gotova. Jedino što je potrebno jeste da joj date vremena da se dobro rashladi kako bi bila dovoljno čvrsta da se lepo iseče i servira.


Inače, prvi put koristim aroniju za pripremu kolača i veoma sam zadovoljna. Aronija iz kompota je ukusna, meka i slatka, da sam poželela da je isprobam i u ovoj finoj torti. 


Poznato je da plod aronije ima brojna lekovita svojstva i da bi ga trebalo često konzumirati. Međutim, ukoliko niste navikli ili vam ne odgovara njen pomalo opor ukus, kompot od aronije je odlična stvar. Blago je zaslađen a plod je mek i može se koristiti na razne načine: samostalno, kao preliv za sladoled ili voćnu kašu, kao nadev za palačinke ili vafle. I naravno, u nekoj kremastoj torti, poput ove!



Kupola torta od piškota



Sastojci:

300 g piškota
150 ml mleka
500 ml slatke pavlake
500 g krem sira
200 g šećera u prahu
1 kesica (10 g) želatina u prahu
200 g kompota od aronije 
+
100 g bele čokolade
2 kašike ulja