Странице
уторак, 22. јун 2021.
Posna sladoled torta sa višnjama
петак, 18. јун 2021.
Zapečena testenina školjke
Ukoliko ste ljubitelj testenine i ako odlučite da isprobate ove divne punjene školjke, sigurna sam da će vam to postati jedan od omiljenih recepata. Ima li ko da ne voli kombinaciju paste i mesa? Još kada se sve zapeče u finom sosu, to je zaista ukus koji se pamti!
Ono što volim kod ovakvih jela, pored toga što su vrlo ukusna, je i to što se mogu pripremiti i nekoliko sati ranije, pa pre pečenja ostaviti u frižideru i peći neposredno pred serviranje. Na taj način se štedi vreme u situaciji kada se jelo priprema za okupljanje sa porodicom ili prijateljima i imate još mnogo toga što bi, pored pripreme hrane, trebalo da se uradi.
Dakle, u ovom slučaju, školjke se napune i preliju Fant praškastom smešom zapečena testenina sa šunkom i sirom, pa se posuda prekrije providnom folijom i ostavi u frižideru. Nakon par sati, ubaci se u rernu i za samo pola sata odličan ručak je na stolu. Naravno, to je samo predlog. Ja sam sada sve odjednom pripremala i jedva čekala da bude gotovo!
Inače, do sada nisam imala prilike da probam ni jedan od ponuđenih ukusa Vegeta Fant praškaste smeše za kuvanje (a ima ih nekoliko, mešavina za lazanje, špagete bolonjeze, testenina sa 4 vrste sira...) i zaista sam prijatno iznenađena ukusom, jednostavnošću i brzinom pripreme. Odmah mi je palo na pamet kako je to idealan proizvod ako ste početnik u kuvanju i želite da izbegnete brigu da li će vam bešamel sos biti dobre gustine ili će, daleko bilo, zagoreti. Plus, ne manje bitna stvar i za nas iskusnije je to da se upotrebom ovakve mešavine mnogo štedi vreme jer se sos pripremi za svega par minuta.
Zapečena testenina školjke
Sastojci:
петак, 11. јун 2021.
Domaći burek kao iz pekare
Recept za domaći burek kao iz pekare je jedan od, rekla bih, legendarnih. Toliko jednostavan a krajnji rezultat savršen i burek zaista ima ukus kao da ste ga kupili u nekoj dobroj pekari. Plus, što je ukusniji jer nije tako masan kao što neki "kupovni" znaju da budu a druga bitna stvar je da možete koristiti sir koji volite: pravila sam ga čak i sa feta sirom a nekad i sa onim malomasnim sirevima (iskreno, nije to to, za burek je bolje koristiti masniji sir :).
Ono što je super je da ga često spakujem uveče, pa pleh sa nepečenim burekom obložim providnom folijom da se gornja korica ne suši a tek ujutro ga stavim da se ispeče. Na taj način, kao da dobijem na vremenu, odnosno, kao da nemam nikakvog posla oko doručka (jer je ustvari sve završeno uveče i ostaje samo da se ispeče).
Važno je znati da se burek može praviti i sa korama od integralnog brašna. Pripremala sam ga i od heljdinih i speltinih kora i odličan je! Ukoliko su kore deblje, potrebno ih je bolje nakvasiti kako bi nakon pečenja burek bio mek kao da je od običnih, belih kora. Inače, najbolje su kore srednje debljine, kojih u pakovanju ima oko 16-18. Dakle, ne one tanke koje se koriste za baklavu a ne ni one debele kojih je manje od 10 u pakovanju od 500 grama.
Domaći burek kao iz pekare
Sastojci:
петак, 4. јун 2021.
Pizza lepinjice
уторак, 1. јун 2021.
Voćni kolač sa palentom i sirom
Ne mogu dozvoliti da prođe sezona jagoda a da ne objavim bar jedan novi recept sa njima! Posebno kada su u pitanju moje domaće jagode koje nisu prskane. Nisu mi na listi omiljenog voća pa ih sveže ne moram jesti ali kolače sa jagodama obožavam.
Ipak, kada je ovaj kolač u pitanju, jagode nisu u glavnoj ulozi jer se može koristiti bilo koje voće. Dakle, izvanredan je i sa sočnim breskvama, višnjama ili šljivama. Ono što ga čini posebnim je palenta, odnosno kukuruzni griz koji čini da je testo fino razabrano a sočno, jer sadrži sveži sir i jogurt. Jedan od onih običnih, svakodnevnih kolača sa pristupačnim sastojcima koji sam ovom prilikom obogatila time što sam ga servirala sa ređim pudingom od vanile.
Voćni kolač sa palentom i sirom
Sastojci: