Странице

петак, 9. април 2021.

Skuša iz rerne



Skuša je riba koju mnogo volim. Priprema je veoma laka samim tim što nema mnogo posla oko čišćenja jer ova vrsta ribe nema krljušti pa se jedini posao svodi na to da joj se izvadi utroba i da se dobro opere. Obično kupim zamrznutu ribu a čistim je kada je poluodmrznuta jer je još uvek dovoljno čvrsta i mnogo lakše se njome barata nego kada se u potpunosti odledi.


Skuša spada u grupu plavih riba koje su bogate Omega 3 masnim kiselinama i njihova konzumacija blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem. Takođe je značajna u prevenciji Alchajmerove bolesti, dijabetesa i reumatoidnog artritisa.  Ono što je takođe interesantno je da skuša nema mnogo kostiju, osim one središnje i nekoliko većih koje se lako odstrane, pa je i to još jedna prednost, naravno, pored pristupačne cene.


U receptu su napisane mere za dve osobe. Uz neki prilog od povrća, obično je jedna riba srednje veličine dovoljna za jednu odraslu osobu. 


Skuša iz rerne

Sastojci:

2 skuše srednje veličine (oko 500 g)

Za marinadu:
5-6 čena belog luka
2 kašike sitno iseckanog peršunovog lista
1 limun 
maslinovo ulje 
so

Priprema:

Ukoliko je riba iz zamrzivača, potrebno je da se prethodno odledi ali ne sasvim jer se lakše čisti kada je poluodmrznuta.


Ribi odseći glavu na mestu ispod škrga.
Zatim je horizontalno zaseći tik iznad rupice na stomaku, pa napraviti rez duž celog stomaka i izvaditi kompletnu utrobu. Potrebno je da se dobro očiste sve žilice a naročito crni delovi tkiva jer ako se to ne uradi riba može biti gorka.
Zatim je celu i spolja i iznutra dobro isprati pod mlazom hladne vode.
Ribu detaljno, sa svih strana, posušiti ubrusom i spolja i iznutra.


Staviti je u posudu u kojoj će se peći koja je obložena peki papirom.
Sa svih strana je izdašno poprskati maslinovim uljem i dobro posoliti i spolja i iznutra.
Posudu prekriti alu folijom i staviti je u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni, oko 25 minuta.
Na polovini pečenja, skinuti foliju i ostaviti ribu da se zapeče još desetak minuta dok ne dobije finu rumenu boju.


Priprema marinade kojom se preliva pečena riba:
Beli luk očistiti i sitno iseckati. Iscediti jedan limun i sok pomešati sa belim lukom. Dodati dve kašike sitno iseckanog peršunovog lista i par kašika maslinovog ulja. 
Ovom marinadom se preliva pečena riba prilikom serviranja.


Ribu poslužiti toplu, prelivenu marinadom uz prilog od barenog krompira i blitve i hladno belo vino. 

Pogledajte video pripreme na YT kanalu:








4 коментара: