Nedavno sam imala priliku da dobijem novi, treći po redu primerak knjige Plazmastičarnica i isprobam jedan od recepata. Radi se o desertima sa Plazma keksom koje su kreirale neke od najpoznatijih foodblogerki sa ovih prostora i zaista, izbor je fantastičan i nije mi bilo lako da odlučim šta da pravim.
Kako je baš u to vreme bio mamin rođendan koji i dalje obeležavamo jer je ona volela i da ga slavi a i da uživa u kolačima, izbor je pao na ovu divnu tortu za koju je recept objavila Olivera Senić sa bloga Ja u kuhinji.
Ovo nije velika torta, ali je tako finog, bogatog ukusa da nam je bila dovoljna. Ja sam napravila dve minimalne izmene, dodavši malo oraha u kore i povećavši količinu čokolade i putera u filu da bih imala dovoljno i za ukrašavanje. No, ono što karakteriše ovu tortu je pre svega divan miris i ukus Plazma keksa pa sam sigurna da će svi oni mnogobrojni ljubitelji Plazme biti oduševljeni kada je isprobaju.
Čokoladna torta sa Plazmom
• Za kore:
(peku se dve ovakve kore od 3 jajeta)
3 jajeta
60 g šećera
50 g mlevene Plazme
20 g mlevenih oraha
20 g strugane čokolade
• Za fil:
4 veća jajeta
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
170 g čokolade
170 g putera
• Za ukrašavanje:
Oko 150 ml pripremljenog fila
Mini Plazma
Mini čoko Plazma