Странице

понедељак, 31. август 2020.

Punjena paprika

Recept za punjenu papriku sam planirala da objavim još početkom juna, ali iako sam je tokom leta pravila više puta, evo ga tek sad. I nije kasno, jer još uvek ima divne paprike a ovo jelo je najlepše upravo sada, u sezoni. 


Inače, pored bećara, punjena paprika mi je omiljeni letnji ručak. I imam utisak da je još lepša sutradan, kada se podgreje. A super je i to što se može zamrznuti pa uvek kuvam veću količinu upravo zbog toga. 


Punjena paprika


Sastojci:

11-12 većih paprika babura
1 veća glavica crnog luka
2 šargarepe
600 g mlevene junetine
2 kašike sitno iseckanog svežeg paršunovog lista
80 g pirinča
kašičica suvog začina od povrća
kašičica soli
pola kašičice bibera
pola kašičice kumina
dve kašičice slatke mlevene paprike
+
150 ml soka od paradajza
150 ml vode
ravna kašičica soli

Za zapršku:
2 pune kašika masti
1 kašika brašna
1 kašika slatke mlevene paprike

Priprema:

• Paprike oprati i izdubiti pa staviti u dublju veću šerpu u kojoj će se kuvati. Bolje je da ih gusto poslažete i da nema razmaka između njih jer će tokom kuvanja omekšati i prevrtati se - ali, ako se i to desi, ne smeta.
• U činiju staviti sve sastojke za nadev: sitno iseckan crni luk i peršunov list, narendanu šargarepu, pirinač, mleveno meso i začine pa sve detaljno promešati rukom ili kašikom kako bi se začini ravnomerno rasporedili. 
• Paprike odmah napuniti pripremljenim nadevom. Nema potrebe da se pune skroz do vrha jer će pirinač tokom kuvanja dodatno nabubriti.


• U šerpicu sipati sok od paradajza, vodu i so pa staviti na vatru da prokuva. Ovim rastvorom naliti svaku papriku a ostatak sipati u šerpu. Dodati još vode, da je bude malo ispod ruba paprike, poklopiti i odmah staviti da se kuvaju na vatri srednje jačine, oko sat vremena. 


• Pred kraj kuvanja napraviti zapršku: u šerpici ugrejati mast i na njoj propržiti brašno i alevu papriku, samo par sekundi da zamiriše, nikako duže da ne bi zagorelo. Skloniti sa vatre pa dodati jednu kutlaču tečnosti u kojoj su se kuvale punjene paprike, razmutiti žicom da nema grudvica i sipati preko paprike. Vratiti na vatru da se zaprška rastvori i da zgusne jelo. Biće dovoljno da se kuva još desetak minuta.
• Punjene paprike su najlepše kada se serviraju sa pire krompirom ili kiselom pavlakom. Uz svež hleb, to je definitivno jedno od najukusnijih letnjih jela.
• Ukoliko izbegavate zapršku, možete je naravno i izostaviti. Međutim, naglasila bih da zaista nije obilna i jaka, posebno na ovu količinu mesa i paprike i sva tradicionalna jela (ne samo ovo već i sarmu ili pasulj) volim da kuvam sa zaprškom.




Нема коментара:

Постави коментар