Странице

понедељак, 27. јул 2020.

Bolonjeze umak za testeninu


Nešto sam se ulenjila za pisanje recepata, uopšte se ne prepoznajem :) Kuvam i dalje redovno i raznovrsno ali sam obuzeta i nekim drugim stvarima pa je pisanje palo u drugi plan. Međutim, nedavno sam na Instagramu objavila neku od ovih fotografija i dobila mnogo komantara i privatnih poruka sa željom da napišem recept. Pa da ne bude da sam obećala a od obećanja ništa.

Ovo nije originalni italijanski recept, a i to je vrlo diskutabilno šta jeste, jer se i u Italiji recepti razlikuju od regije do regije. Negde se dodaje mleko, negde vino, često i celer. 
Ja sam recept još pre više od dvadeset godina dobila od moje kume, Nene Vidović Oljača. Odrasle smo zajedno i družimo se od kada znam za sebe a jedno vreme, tokom devedesetih godina, Nena je imala maniju kuvanja ovog umaka: kad god je organizovala neku sedeljku, redovno smo jeli "špagete bolonjeze". I stvarno su joj uvek bile vrhunske. Onda mi je ispisala recept koji se odomaćio i kod mene i kod moje sestre. Samo kažemo: hoćemo li kuma Neninu Bolonju? ;)

U kuminom receptu nema šargarepe, koju sam ja dodala jer uvek imam potrebu da jelo bude bogatije povrćem. Osim toga, ponekad dodam i malo crvenog vina koje mu da baš finu aromu. 
Inače, uvek ga kuvam od najmanje kilogram a često stavim i više mesa. Razlog za to je praktične prirode. Ono što ostane rashladim, sipam u kutijice i zamrznem pa mi to dobro dođe kada nemam vremena za pripremu ručka. Za kratko vreme se odmrzne pa ga ugrejem, skuvam testeninu i gotov ručak je tu. 



Bolonjeze umak za testeninu



Sastojci:

1 kg mlevene junetine
2 kašike masti
2 veće glavice crnog luka
2 šargarepe
4-5 čena belog luka
2 čaše vode
800 ml soka od paradajza
Začini: 
2 kašičice soli
1 kašičica bibera
2 kašičice slatke začinske paprike
2 kašičice sušenog origana

недеља, 5. јул 2020.

Pletenice sa čokoladom



Sigurna sam da ovih dana svi prave sladolede i osvežavajuće deserte i gledaju kako da se rashlade, a samo meni može pasti na pamet da mesim na 30 stepeni. Ali, kako da odbijem moju malu tinejdžerku? Trenutno je u fazi da lista časopise i samo naručuje a poslednje što je poželela su ove pletenice. Srećom, sve sastojke smo imale u kući i mogle smo odmah da se bacimo na posao. 



Recept je iz nekih starih novina a mi smo malo promenile sastojke za testo i način motanja. Umesto čokoladnih kapljica može se koristiti i iseckana čokolada. Ili, da se ja pitam, suvo grožđe i brusnice ;) U svakom slučaju, priprema nije komplikovana a pletenice su vrlo ukusne čak i kada se u potpunosti ohlade pa ih možete jesti i sutradan, za doručak. 



Pletenice sa čokoladom

Sastojci:

20 g svežeg kvasca
300 ml mleka
650 (+50 g) glatkog brašna
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica soli
100 ml ulja
100 ml tople vode
1 žumance
+
100 g čokoladnih kapljica
100 g putera
žumance i malo mleka za premazivanje