Iako se to po temperaturama ne bi reklo, zima još uvek traje i sada je pravi trenutak za deserte sa mandarinama. Inače, često ih kupujem jer ih Neda voli, ali ponekad se desi da kupim više ili čak zaboravim da ih već ima u kući, kao što je to sada bio slučaj. Pošto ne mogu dugo da stoje, odlučila sam da ih iskoristim i napravim rolat.
Ovaj rolat, uz određene modifikacije u vezi sa vrstom zaslađivača, može postati low carb desert. U njemu nema brašna, pa je pogodan i za osobe sa celijakijom ili intolerancijom na gluten. Krema se ne kuva, tako da je ustvari jedini "posao" da se umute sastojci za koru i da se ona ispeče. Što znači da je priprema veoma brza pa je to još jedan plus.
Rolat sa mandarinama
Sastojci:
• Za koru:
6 većih jaja
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kesica vanilin šećera
80 g mlevenih pečenih lešnika (ili oraha/badema)
1 kašičica praška za pecivo
• Za kremu:
400 g krem sira
4 kašike šećera u prahu
9 manjih mandarina
• Razdvojiti belanca i žumanca. Belanca umutiti u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Dodati žumanca, kratko mutiti a onda odložiti mikser i u smesu dodati mlevene lešnike pomešane sa praškom za pecivo. Sve polako ručno izmešati, prevrćući smesu da se lešnici ravnomerno rasporede.
Pek papir blago premazati maslacem i njime obložiti pleh za pečenje (dimenzije su 35x33 cm). Pripremljenu smesu izliti u pleh i peći u unapred zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 20 minuta. Kora je tanka i brzo se ispeče a nakon pečenja se blago spusti.
Pečenu koru čim se prohladi uviti u rolat a kada se u potpunosti ohladi odlepiti papir i nafilovati.
• Za kremu, krem sir izmešati sa šećerom u prahu.
• Mandarine oguliti i očistiti od belih žilica.
Нема коментара:
Постави коментар