Razmišljala sam koji naziv dati torti koju sam pravila Nedi za dvanaesti rođendan, a onda mi je jedna draga instagram-prijateljica u sekundi pomogla, rekavši, neka bude "Frajlina torta" :) I bi tako!
Ako bih pravila paralelu između osobina ove torte mini formata i Nede, zaista ima sličnosti. Na prvi pogled malene a upečatljive ;) Frajla je rođena u 28 nedelji, sa svega 1.250 g, sa raznoraznim problemima koji su često pratilac prevremeno rođene dece. Pa opet, kao što kaže izreka Nomen est omen odnosno, ime je znak, tako i nju njeno ime nosi kroz život - ne da se Neda, ona se bori! Veselo, otvoreno, radoznalo dete, koje voli ljude i voli život. I koje me visinom polako stiže ;)
Ovakav recept uvek dobro dođe ako vam je potreban desert za manje društvo, a želite da ostavite utisak. U torti nema ni gram brašna, upotrebljene su i mlečna čokolada i čokolada za kuvanje, ganaš je od mlečne slatke pavlake a kora se nakon pečenja poprska ni manje ni više nego viskijem (zapravo, htela sam da upotrebim amareto, ali ga nisam imala, pa je viski neočekivano dobro poslužio :) Dakle, kombinacija idealna za ljubitelje jakih, čokoladnih torti.
Ovakav recept uvek dobro dođe ako vam je potreban desert za manje društvo, a želite da ostavite utisak. U torti nema ni gram brašna, upotrebljene su i mlečna čokolada i čokolada za kuvanje, ganaš je od mlečne slatke pavlake a kora se nakon pečenja poprska ni manje ni više nego viskijem (zapravo, htela sam da upotrebim amareto, ali ga nisam imala, pa je viski neočekivano dobro poslužio :) Dakle, kombinacija idealna za ljubitelje jakih, čokoladnih torti.
Frajlina torta
Sastojci:
• Za koru:
120 g mlevenih badema (sa opnom)
1 kašičica praška za pecivo
5 jaja
prstohvat soli
100 g šećera
200 g maslaca
100 g čokolade za kuvanje (ili crne)
50 g mlečne čokolade
• Za kremu:
500 ml mlečne slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
100 g mlečne čokolade
• Za prelivanje kore:
50 ml skuvane vruće nes kafe (samo granule i voda, bez šećera)
5 kašika viskija (može i konjak ili amareto)