U životu se mnogo puta potvrdilo da su svari, koje su me na prvu loptu oduševile i ostavile bez teksta, ustvari vrlo jednostavne. Što ih, naravno, po mom mišljenju, čini još genijalnijim. Takav je slučaj i sa ovim receptom. Kao što naziv kaže, špageti se predhodno ne kuvaju, već se tako sirovi izmešaju sa ostalim sastojcima u jednom dubljem tiganju ili šerpi i za dvadesetak minuta, ručak je gotov. Bez mnogo upotrebljenog posuđa i truda.
Špageti Krudi (Spagetti Crudi) se mogu obogatiti, odnosno pojačati tunjevinom ili prethodno proprženom slaninicom. Ovi sastojci su dovoljni da se pripremi ručak za troje, ne mnogo gladnih ljudi :)
Spagetti Crudi - Sirovi špagete sa paradajzom
Sastojci:
250 g špageta
500 g zrelog, mekšeg paradajza
50 g sveže narendanog parmezana
3-4 čena belog luka
nekoliko listića svežeg bosiljka
oko 50 ml maslinovog ulja
200 ml vode
ravna kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera
• Paradajz oprati, preseći na pola i iseći na tanje komadiće. Beli luk očistiti i narendati. Bosiljak oprati i naseckati. Parmezan narendati.
• U dublji tiganj ili šerpu sipati malo maslinovog ulja. Špagete prepoloviti i deo staviti u tiganj. Dodati im malo parmezana, paradajza i bosiljka. Uraditi tako, u nekoliko slojeva, dok ne potrošite sve sastojke. Posoliti i pobiberiti.
• Sve zaliti vodom i poprskati sa još malo maslinovog ulja.
• Poklopiti i staviti na srednje jaku vatru da se kuva. Obavezno proveravati i mešati dok se kuva kako se ne bi zalepilo za dno posude. Možete varjačom još malo usitiniti paradajz a ukoliko je kiseliji, dodajte kašičicu šećera.
• Gotovo je za najviše dvadeset minuta, kada testenina omekša. Ali, vodite računa da je ne prekuvate, mora ostati al dente.
• Servirati odmah, posuto parmezanom, sa dosta sveže salate.
Нема коментара:
Постави коментар