Странице

петак, 3. мај 2019.

Zeleni namaz od spanaća



Najbolji period godine da napravite namaz od spanaća je upravo sada. Posebno ako imate svoj spanać, koji nije prskan, onda ste sigurni da će to biti prava vitaminska bomba. Najviše volim da ga jedem za doručak: namažem ga na parče integralnog hleba, dodam kuvano jaje i rotkvice i dobijem obrok koji je u isto vreme i zdrav i lepo me zasiti.



Zeleni namaz od spanaća

Sastojci:

100 g svežeg spanaća
80 g feta sira 
40 g maslaca 
2 kašike pečenog susama 
2 kašike bundevinog (ili maslinovog) ulja 
1 kašika limunovog soka 
2-3 kašike jogurta 
so*



Priprema: 

Spanać oprati, dobro ocediti i sitno iseckati.   
Omekšali maslac iseći na listiće pa ga viljuškom izgnječiti i pomešati sa feta sirom.  
Sve sastojke ubaciti u secka ili blender i miksirati dok se ne dobije kompaktna, glatka smesa.   
Ostaviti u frižideru preko noći da se ohladi i servirati za doručak, uz pecivo.
Može se koristiti i kao hladni preliv uz pečenu piletinu, ćufte ili testeninu.  


 *Namaz sam pravila bez soli, jer sam koristila maslac sa morskom soli a i feta sir je slan, tako da nije bilo potrebe da se dodatno soli. Ukoliko koristite običan maslac, dodajte malo soli, po ukusu.
Recept objavljen i na Coolinarici, u maju 2015.

2 коментара: