Retko se desi da isti kolač napravim tri puta u desetak dana, a sa ovim je to bio slučaj. Još uvek ima višanja i trešanja, pa je šteta ne iskoristiti ih sveže za kolače, a kreće i sezona malina. Međutim, ono što je takođe prednost ovog recepta je to što se kolač priprema bez miksera i biće vam potrebna samo jedna činija u kojoj se sastojci promešaju varjačom i to je to. Stavite činiju na digitalnu vagu, samo dodajete potrebne sastojke, resetujete i sve tako po redu. Dakle, više vremena će biti potrebno da se rerna zagreje nego da "umutite" sastojke :)
Autor recepta je moja prijateljica Gaga, sa bloga Gaga u kujni i ona ga je (kao i ja sada) pravila i u plehu a i u obliku mafina i obe varijante su odlične. U testu ima i malo kokosa, koji utiče da smesa kada se ispeče bude fino razabrana i kolač ostaje vazdušast i sutradan. Čini mi se da baš taj kokos daje poseban ukus kolaču a ne oseti se toliko da ga ne bi jeli oni koji kokos ne vole :)
Najbrži voćni mafin kolač
Sastojci:
250 g brašna (kod mene:150g belog +100g integralnog speltinog)
180 g smeđeg šećera
1 kesica praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
40 g kokosovog brašna (za kolače)
prstohvat soli
250 ml jogurta ili kefira
60 ml ulja
2 jajeta
300 g malina, jagoda ili višanja (bez koštice), a može i jabuke, kajsije, breskve
Priprema:
Uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni.
Veću činiju staviti na vagu i u nju staviti prvo suve sastojke: brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, kokos i so. Sve dobro promešati pa kašikom napraviti udubljenje. U njega sipati jogurt, ulje i na kraju dodati dva jajeta. Kašikom sve dobro promešati da se smesa lepo sjedini.
Pleh za pečenje (30x20) obložiti pek papirom ili da podmazati i posuti brašnom pa u njega izliti smesu. Po njoj rasporediti maline ili višnje. Ako su maline sveže, možda će biti potrebno da se blago poguraju nožem jer su lagane i teže "upadaju" u testo.
Ukoliko ćete peći mafine, smesu usuti u podmazan kalup za pečenje mafina ili u njemu rasporediti korpice za pečenje pa u njih usuti smesu i to do 2/3 jer će još u toku pečenja da narastu i ispune korpice.
Kolač peći do 30 minuta, ostaviti ga da se ohladi pa ga iseći i posuti prah šećerom.
Gaga je ovaj kolač pravila sa raznim voćem (sa jabukama i integralnim brašnom je posebno ukusan) a ja planiram da koristim sveže voće kako bude sazrevalo, pa da stavim iseckane kajsije, breskve, šljive, kruške - verujem da je svaka od ovih kombinacija podjednako ukusna!
Gaga je ovaj kolač pravila sa raznim voćem (sa jabukama i integralnim brašnom je posebno ukusan) a ja planiram da koristim sveže voće kako bude sazrevalo, pa da stavim iseckane kajsije, breskve, šljive, kruške - verujem da je svaka od ovih kombinacija podjednako ukusna!
Jeko moja, savršeno ti izgleda! �� Radujem se da se tebi i tvojima ovaj moj brzinski kolačić sviđa! I ja ga često spremam jer je lak za pripremu, a ko god ga je probao bio je više nego zadovoljan ukusom. �� Inače sam ga pravila sa svim mogućim voćem, čak i sa grožđem, ribizlama i ogrozdom. Hvala ti puno na isprobavanju i promociji kolača, ljubim te puno ��
ОдговориИзбришиp.s. ovi čudni znaci su smajlići koje je ranije blogger lepo pokazivao, sad neće :(((
ИзбришиGago, hvala ti! 💕 Ne da mi se sviđa, nego ga obožavamo! I juče sam ga pravila, sa svežim malinama ;) A probaću i sa svim ostalim voćem koje si navela, najviše me intrigira kakav je ukus kada je sa grožđem :) Puno te pozdravljam! 😚
ИзбришиRazumela sam za smajliće :)))
ОдговориИзбришиJednostavno,brzo,ukusno...meni je ovaj kolac/mafens,jednako dobar hladan i jos topao iz rerne..mada sada ,kod mene je zimski period i obozavamo miris toplog kolaca !! :)
ОдговориИзбришиBaš tako Mirjana! I ja volim ovakve kolače jer se pripreme za čas i podjednako su lepi i tek izvađeni iz rerne a i kada se ohlade. A zimi su posebno fini kad zamirišu, na pr. sa jabukama i cimetom :))
ИзбришиUpravo se pece.Nesumljam da ce ispuniti ocekivanja kao i svaki vas recept koji smo probali.����
ОдговориИзбришиDraga Viki, hvala puno na pohvalama, baš me raduju! I nadam se da je i ovaj kolač bio ukusan :))
ИзбришиI think this is one of the most significant information for me.
ОдговориИзбришиAnd i’m glad reading your article.
But should remark on some general things, the web site style is perfect,
the articles is really great : D. Good job…
ดูหนัง