Странице

четвртак, 31. мај 2018.

Gratinirani brokoli sa šampinjonima


Ukusno, zdravo i pre svega jednostavno jelo bez mesa, koje možete poslužiti samostalno, za ručak ili večeru ili u vidu priloga uz meso.



Gratinirani brokoli sa šampinjonima


Sastojci:

400 gr brokolija 
400 gr šampinjona 
1 praziluk 
2-3 čena belog luka 
2 jaja 
2 dl tečnog jogurta 
100 gr tvrdog sira (narendanog) 
so, biber, začin od povrća



Priprema: 

1. Brokoli iscepkati na sitnije cvetiće, dobro oprati i skuvati u malo vode ili na pari. Neka se kuva samo par minuta, samo da malo omekša, a ne da se i prekuva. 
2. Na malo maslinovog ulja propržiti iseckani praziluk i beli luk, posoliti da pusti vodu i da ne gori, pa ubaciti iseckane šampinjone i dinstati ih dok tečnost ne ispari.  Dodati ako je potrebno još malo soli, biber i začin od povrća koji volite. 3. U podmazanu vatrostalnu posudu staviti brokoli i izdinstane šampinjone. 

U činiji izmešati jaja, jogurt i narendani sir pa kašikom rasporediti po brokoliju i šampinjonima. 
4. Zapeći u rerni na 180 stepeni, oko 15-20 minuta, odnosno dok se ne uhvati korica i jelo fino porumeni.


Jelo se može 'pojačati' tako što se zajedno sa prazilukom i šampinjonima proprži i malo slanine, ali nama je, posle supe, ovo bio samostalan i sasvim dovoljan obrok :))



Recept objavljen na Coolinarici u novembru, 2014.

2 коментара: