Странице

понедељак, 26. март 2018.

Učiteljska dugmad




Divni, starinski kolači, koji se jednostavno prave i veoma su ukusni. Mogu se napraviti nekoliko dana ranije pre nego što su vam potrebni i mogu dugo da stoje a da ne izgube na ukusu. Ukoliko volite kolače iz prošlih vremena, poput orasnica ili šapa, onda će vam se i oni dopasti  :) 




Učiteljska dugmad

Sastojci:

300 gr mlevenih oraha
250 gr šećera u prahu
1 jaje
1 žumance
2 kašike kakaa

Za kremu:
1 belance
4 kašike šećera u prahu
1 kašika oštrog brašna
1 kašika limunovog soka
oko 50 polovina jezgra oraha za ukrašavanje


Priprema:

U činiju staviti orahe, kakao, jaje, žumance i šećer u prahu i mesiti dok se svi sastojci lepo ne povežu u testo. U početku će se masa osipati ali se posle par minuta lepo sjedini. 
Od te smese praviti kuglice i ređati ih na pleh obložen pek-papirom. Kada ih sve završite, pokvasiti kašiku pa svaku kuglicu kašikom blago spljoštiti, da taj gornji deo na koji se nanosi krema bude ravan.

Zatim pravimo kremu:
Umutiti belance u čvrst sneg, dodajući limunov sok i šećer u prahu. Zatim staviti brašno i pažljivo promešati špatulom ili varjačom a onda ovom smesom napuniti kesicu ili špric za ukrašavanje. 
Kremu istiskivati na svaku kuglicu i ukrasiti jezgrom oraha (ili badema, ako nemate orahe).



Rernu uključiti na 60 stepeni i kolače sušiti od 45 minuta do sat vremena. Oni će i po završetku pečenja biti mekši ali će da se stegnu kako se budu hladili i stajanjem. Zato pazite da ih ne prepečete.







10 коментара:

  1. Ovo je naša divna tradicija, prelepi starinski kolači. Bravo Jeko!

    ОдговориИзбриши
  2. Јелисавета28. март 2018. 22:35

    Браво Јеко,дивни колачи! Правила сам неколико пута по истом рецепту, али доста давно.Време је да се подсетим...Исти укус имамо;-).

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelisaveta, baš mi je drago da nam se ukus poklapa ;) Kada pravim više vrsta kolača, obavezno volim da imam i nešto od ovakvih, starinskih kolača :)

      Избриши
  3. Prelepo. Pravim ih sad za Bozic
    Hvala na lepom receptu
    🥀🥀🥀

    ОдговориИзбриши
  4. Postoji li posna verzija ovog kolača?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne znam kako bi se izvela posna verzija, jer jaje i žumance u smesi vezuju sastojke.

      Избриши
  5. Jelo,da li bi mogli da se zalede mozda.?

    ОдговориИзбриши