Divna, hrskava posna krostata, napravljena od testa sa orašastim plodovima i integralnim brašnom koje ne sadrži ni puter ni margarin. Pogodna je i za vegane i za one koji poste, jer u sebi nema ni jaja ni mlečnih proizvoda.
Kombinacije za nadev su zaista brojne - kod mene je najčešće sa narendanim jabukama i džemom od dunja ili smokava a može se puniti i samo džemom. Ono što je krasi je upravo testo koje je tako fino, lagano se mesi i može se koristiti i za neke druge deserte, štanglice ili keksiće.
5-6 kašika soka od pomorandže
160 (+40) g integralnog spelt brašna
100 g samlevenih ovsenih pahuljica
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
1/3 kašičice soli
1 kašičica narendane pomorandžine korice
po pola kašičice cimeta i kardamoma
Za nadev:
300 gr narendanih jabuka
450 gr džema
Priprema:
1. U činiji za mešenje viljuskom izgnječiti bananu. Dodati ulje, šećer, sok od pomorandže i dobro promešati. Zatim u to dodati brašno, samlevene ovsene pahuljice, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, začine i rendanu narandžinu koricu.
2. Umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo i masno. Staviti ga u veću kesu za zamrzavanje, preko kese ga istanjiti oklagijom, kako bi se što pre rashladilo i ostaviti na dva sata u frižider ili na pola sata u zamrzivač.
3. Dok se testo hladi, pripremiti nadev. Jabuke očistiti i narendati (ja ih rendam sa korom) pa ih pomešati sa džemom. U nadev možete dodati i malo suvog grožđa ako ga volite.
4. Pek papir iseći tako da bude malo širi od kalupa u kojem će se krostata peći (26 cm ili malo veći). Uzeti malo više od 2/3 testa, blago ga posuti brašnom i oklagijom razviti na pek papiru. Uraditi tako da bude za 2 cm šire od veličine kalupa kako bi testo i na stranicama bilo podignuto, pa ga prebaciti zajedno sa papirom u kalup za pečenje. Izbockati ga viljuškom.
160 (+40) g integralnog spelt brašna
100 g samlevenih ovsenih pahuljica
100 g mlevenih oraha
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica vanilin šećera
1/3 kašičice soli
1 kašičica narendane pomorandžine korice
po pola kašičice cimeta i kardamoma
Za nadev:
300 gr narendanih jabuka
450 gr džema
Priprema:
1. U činiji za mešenje viljuskom izgnječiti bananu. Dodati ulje, šećer, sok od pomorandže i dobro promešati. Zatim u to dodati brašno, samlevene ovsene pahuljice, mlevene orahe, so, prašak za pecivo, začine i rendanu narandžinu koricu.
2. Umesiti testo koje će biti pomalo lepljivo i masno. Staviti ga u veću kesu za zamrzavanje, preko kese ga istanjiti oklagijom, kako bi se što pre rashladilo i ostaviti na dva sata u frižider ili na pola sata u zamrzivač.
3. Dok se testo hladi, pripremiti nadev. Jabuke očistiti i narendati (ja ih rendam sa korom) pa ih pomešati sa džemom. U nadev možete dodati i malo suvog grožđa ako ga volite.
4. Pek papir iseći tako da bude malo širi od kalupa u kojem će se krostata peći (26 cm ili malo veći). Uzeti malo više od 2/3 testa, blago ga posuti brašnom i oklagijom razviti na pek papiru. Uraditi tako da bude za 2 cm šire od veličine kalupa kako bi testo i na stranicama bilo podignuto, pa ga prebaciti zajedno sa papirom u kalup za pečenje. Izbockati ga viljuškom.
5. Napuniti krostatu nadevom, poravnati da i stranice budu pokrivene pa je ukrasiti - ostatak testa razviti oklagijom i modlicom vaditi oblike po želji (zvezdice, srca) ili jednostavno iseći tračice i poslagati ih po nadevu.
6. Rernu ugrejati na 180 stepeni i peći krostatu dok stranice ne porumene, trebalo bi da je pečena za oko 30 minuta. Ako brzo počne da rumeni, pokriti je alu-folijom i dovršiti pečenje. Dobro rashladiti pa tek onda iseći i servirati.
Za nadev možete koristiti samo džem a mogu se u njega dodati i mleveni orasi ili lešnici. Svakako bi bila fina i ukoliko bi se punila nekim čokoladnim filom.
Pogledajte video recept na Youtube kanalu Jekin Kapric:
Ukoliko ćete za nadev koristiti samo džem, onda se šećer u kori može i smanjiti ili čak sasvim izostaviti. Tako su radile žene koje su je isprobale na Coolinarici - klik na recept.
Нема коментара:
Постави коментар