Странице

петак, 8. децембар 2017.

Musaka od belog mesa

Ne znam zašto se ovo jelo zove 'musaka', kad se obično pod tim podrazumeva da sadrži bar jedan red krompira, patlidžana ili tikvica :) Međutim, ono što je sigurno je da će se dopasti svima, pa i onima koji nisu ljubitelji klasične musake. Belo pileće meso, šampinjoni, pa sve to preliveno bešamel sosom i pavlakom, drugim rečima, delikates za prave gurmane ;)






Musaka od belog mesa 
(izvorni recept)

Sastojci: 

600 gr belog pilećeg mesa
400 gr šampinjona 
1 kašičica soli
pola kašičice belog bibera 
100 gr rendanog kačkavalja

Za bešamel:

50 gr maslaca
2 ravne kašike brašna (ja koristim integ.spelt brašno)
3 dl vrućeg mleka
na vrh noža muskatnog oraščića
100 gr kisele pavlake 



Priprema: 

1. Belo meso iseći na tanje šnicle, blago ih izlupati čekićem i posoliti. Propržiti ih na malo masti ili ulja i slagati u vatrostalnu posudu u kojoj će se peći. Prethodno, posudu dobro podmazati i posuti prezlama.

2. Šampinjone oprati, posušiti i sitno iseckati.  Na istoj masnoći na kojoj se pržilo meso, propržiti šampinjone da malo svenu i puste vodu, pa ih staviti preko mesa. 



3. U šerpi na tihoj vatri rastopiti maslac. Dodati brašno, kratko ga propržiti mešajući žicom da se ne stvore grudvice i naliti vruće mleko. Kuvati par minuta dok se sos ne zgusne pa u vruće dodati muskatni oraščić, so, biber i kiselu pavlaku. Dobro promešati i preliti preko složenog mesa i šampinjona. 



4. Posudu malo protresti da se sos fino rasporedi pa staviti u rernu da se zapeče dok ne dobije rumenu koricu. Kod mene se peče oko pola sata na 180 stepeni. 

5. Pred kraj pečenja, jelo posuti narendanim kačkavaljem i ostaviti još par minuta da se sir otopi i zapeče. 







4 коментара:

  1. Nek se zove kako hoće, meni liči da je odlično - obožavam ovakva jela svake vrste.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Kato :) I ja ih volim - ne moram da stojim kraj šporeta, već gurnem u rernu pa radim nešto drugo dok se ručak "sam" priprema :)) Veliki pozdrav!

      Избриши
  2. Potvrđujem da je odlična, recept sam dobila pod imenom Španska piletina (verujem da Španci o tom pojma nemaju), i svi je obožavamo. Meni je bitan detalj i to, da mogu sve da spremim i složim dan ranije, a sutra samo da se kratko zapeče....
    Sviđa mi se tvoj crveni pekač! ❤😉

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snežo, majstori smo da damo naziv, nema šta 😃 I meni se to dopada i par puta sam tako uradila, kad smo išli na vežbe pa dođemo gladni, ubacim jelo u rernu i ono se ispeče dok se raspakujemo 😉
      A pekač obožavam, zna seka šta će mi se svideti 😉
      Hvala ti na javljanju, pozdrav! 💗

      Избриши