Ne volim baš da počinjem recept sa prefiksom "naj", zna da bude pomalo pretenciozno i to posebno kad su peciva u pitanju, jer svako ima neki svoj recept u koji se kune i koje je najbolji ;) Ali, pod ovim imenom sam ga dobila i zapisala u svoju svesku, tako sam ga delila, i tako je dobio nove obožavateljke pa, neka ostane tako :)
U čemu je tajna mekoće ovih kiflica, ne znam. Možda u tome što se mešaju oštro i meko brašno, možda što se testo ne mesi odjednom već se podeli na dve kratke faze pa i to doprinese da bolje naraste ili što se u svaku kiflu stavi kašičica mlečnog margarina (ili maslaca), pa bude fino masno ;) Vremenom, ovo testo mi je postalo osnova i za mnoga druga peciva - pogače, pužiće, čak i hleb, zaista je odlično!
Sastojci:
5oo gr oštrog brasna
400 gr mekog brašna
1 kocka (40 gr.) kvasca
2,5 dl vode
2,5 dl mleka
1 dl ulja
2 kasike šećera
2 kašičice soli
oko 100 gr mlecnog margarina za mazanje (na pr. Dobro jutro, Prijatno)
za premaz:
žumance i kašika ulja, susam, laneno seme
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni. Posebno pomešati obe vrste brašna, so, šećer, pa u polovinu od te količine dodati aktivirani kvasac, smlačenu vodu i ulje, dobro izjednačiti varjačom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
2. Nakon tog vremena, u to postepeno dodavati ostatak brašna dok se sve ne utroši, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.
3. Testo odmah podeliti na četiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brašno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec može da se seče i da se prave kifle.
4. Svaku jufku razvući u krug da bude debljine pola centimetra, seći na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kašičice mlečnog margarina ili neki drugi nadev (maslac, sremski sir, komadić kačkavalja).
5. Motati kiflice i stavljati na pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pečenja premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, obavezno još malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom. Peći u rerni na 200 stepeni.
Napomene:
Od ove mere dobije se 32 velike kifle u dva veća pleha. Naravno, mozete ih motati da budu i manje. Inace, kad ih smotam, ostavim ih u hladnoj rerni, tamo su lepo ušuškane i najbolje narastu, zatim izvadim, zagrejem rernu i pečem :)
Recept objavljen na Coolinarici u maju, 2012.
Prijatno!
U čemu je tajna mekoće ovih kiflica, ne znam. Možda u tome što se mešaju oštro i meko brašno, možda što se testo ne mesi odjednom već se podeli na dve kratke faze pa i to doprinese da bolje naraste ili što se u svaku kiflu stavi kašičica mlečnog margarina (ili maslaca), pa bude fino masno ;) Vremenom, ovo testo mi je postalo osnova i za mnoga druga peciva - pogače, pužiće, čak i hleb, zaista je odlično!
Najmekše kiflice
Sastojci:
5oo gr oštrog brasna
400 gr mekog brašna
1 kocka (40 gr.) kvasca
2,5 dl vode
2,5 dl mleka
1 dl ulja
2 kasike šećera
2 kašičice soli
oko 100 gr mlecnog margarina za mazanje (na pr. Dobro jutro, Prijatno)
za premaz:
žumance i kašika ulja, susam, laneno seme
Priprema:
1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brasna, izdrobiti kvasac i ostaviti da zapeni. Posebno pomešati obe vrste brašna, so, šećer, pa u polovinu od te količine dodati aktivirani kvasac, smlačenu vodu i ulje, dobro izjednačiti varjačom i ostaviti da odstoji 20-ak minuta, da krene.
2. Nakon tog vremena, u to postepeno dodavati ostatak brašna dok se sve ne utroši, dobro izraditi dok se ne dobije fina, glatka masa.
3. Testo odmah podeliti na četiri jufke. Svaku jufku jos malo uvaljati u brašno, izmesiti i ostaviti da malo stoji, taman dok se zavrsi sa poslednjom jufkom ona prva vec može da se seče i da se prave kifle.
4. Svaku jufku razvući u krug da bude debljine pola centimetra, seći na 8 delova, pa na svaki trokut staviti pola kašičice mlečnog margarina ili neki drugi nadev (maslac, sremski sir, komadić kačkavalja).
5. Motati kiflice i stavljati na pleh obložen pek-papirom. Ostaviti ih da kisnu u plehu oko 45 minuta. Pre pečenja premazati žumancetom izmešanim sa malo ulja, obavezno još malo posoliti i posuti susamom ili lanenim semenom. Peći u rerni na 200 stepeni.
Napomene:
Od ove mere dobije se 32 velike kifle u dva veća pleha. Naravno, mozete ih motati da budu i manje. Inace, kad ih smotam, ostavim ih u hladnoj rerni, tamo su lepo ušuškane i najbolje narastu, zatim izvadim, zagrejem rernu i pečem :)
Recept objavljen na Coolinarici u maju, 2012.
Prijatno!
hallo Jelena pravicu sutra inedle sa sljivama po tvom receptu: PUNO POZDRAVA IZ NEMACKE
ОдговориИзбришиBaš mi je drago! Lep pozdrav! :)
ИзбришиSuper je hvala a dali može to testo da se koristi i za pogače hvala unapred
ИзбришиОдушевљени! Омиљене од сад! Хвала
ОдговориИзбришиHvala Jelo! Drago mi je da ste ih isprobali i da ste zadovoljni :)
ИзбришиTajna je u mleku, margarini/maslac/mast/ulje. Brašno presejano. I pravilan tajming pečenja u pravoj temperaturi.
ОдговориИзбришиSlažem se! :)
ИзбришиDraga Jelena, želela bih ove kiflice da pravim večeras, izgledaju odlično :) ALi me zanima da li deo testa može da ostane u frižideru preko noći?
ОдговориИзбришиVeliki pozdrav!
Draga Ivana, žao mi je što tek sada vidim komentar, pretpostavljam da su kiflice već pojedene :)
ИзбришиOvo testo se može ostaviti u frižideru pa kasnije koristiti ali bi pre upotrebe trebalo da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se smlačilo i počelo da se diže. Isto važi i za oblikovane kiflice. Kada se formiraju i slože u pleh, pokriju se suvom krpom i ostave bar 15 minuta da se dižu dok se rerna greje.
Lep pozdrav!
DRAGA JELENA DA LI OVE KIFLICE MOGU DA SE ZAMRZNU PA PEKU PO POTREBI ILI..
ОдговориИзбришиDa li kiflice mogu da se pecene zamrznu
ОдговориИзбришиHvala!
Da, mogu se zamrzavati pečene. Kada odlučite da ih odmrznete, najpre ih u potpunosti odledite, zatim poslažite u pleh i stavite u hladnu rernu, a tek onda rernu uključite na temperaturu od 100 stepeni, da se kiflice ugreju i omekšaju.
Избриши