Странице

недеља, 20. новембар 2022.

Slane korpice sa sirom i pršutom

Hrskave korpice napunjene pikantnim nadevom od sira i pršute oduševiće čak i one probirljive!

Pored toga što su veoma ukusne, odličan su izbor za svečanu trpezu jer su i dekorativne pa će se veoma lepo uklopiti sa salatama, slanim pitama i suhomesnatim proizvodima koji su uobičajeno slavsko predjelo. 

Oni koji duže vremena prate moj blog, znaju da veoma rado koristim svinjsku mast. Ne samo da je upotrebljavam za kuvanje pa dinstam i pržim na masti, već je koristim i za slana i slatka testa. Takav je slučaj i sa testom za ove korpice. Videćete da se tako lepo mesi, tako je glatko i samim tim lako za oblikovanje, da ćete se ovom receptu rado vraćati upravo zbog toga. 




Slane korpice sa sirom i pršutom


Testo za korpice:

200 (+50) g belog brašna
50 g žutog kukuruznog brašna
1 ravna kašičica praška za pecivo
pola kašičice soli
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
100 g svinjske masti ZLATIBORAC

Nadev:

500 g svežeg ili krem sira
100 g kisele pavlake
3 kašike pečenog susama
1 crvena barena paprika
1 kašika svežeg vlašca
1 kašičica soli
1/4 kašičice šarenog bibera
100 g suve svinjske pršute ZLATIBORAC

Za dekoraciju:

čeri paradajz
šareni biber
sveže začinsko bilje (bosiljak, peršunov list, mirođija)

понедељак, 7. новембар 2022.

Punjene suve paprike


Zima već uveliko kuca na vrata a sa njom i zimske slave, koje traže pikantniju hranu. Upravo takve su ove fine paprike, pa ukoliko vam je to omiljeno povrće, sigurna sam da ćete ih obožavati pripremljene i na ovaj način. 


U toku zimskih praznika, punjene suve paprike se obično pripremaju za posnu slavsku trpezu ali uz pravi nadev, one mogu biti sjajno posluženje i za mrsnu slavu. Ovo je predlog za toplo predjelo. 
Priprema je jednostavna i brza. Potrebno je da se paprike veče uoči pripreme potope u toploj vodi kako bi dovoljno omekšale da se bez problema mogu napuniti. U nedostatku vremena, možete ih ostaviti i samo sat vremena u vodi ali je u tom slučaju bolje da je voda vruća.


Za filovanje paprika sam koristila dve vrste sira i kulen od Zlatiborca. On je nadevu dao pikantniji ukus a i miris mu je fenomenalan. Naravno, umesto kulena se uvek može koristiti pečenica ili pršuta, ali ja vam preporučujem da prvi put isprobate sa kulenom i verujte da ćete biti oduševljeni! 



Punjene suve paprike


Sastojci: 

10 suvih paprika 
300 g svežeg sira 
100 g feta sira 
1 jaje
1 kašika maslinovog ulja 
1 kašika iseckanog svežeg peršunovog lista 
so, biber 
100 g kulena ZLATIBORAC

100 ml vode
1 kašika maslinovog ulja