Странице

уторак, 26. октобар 2021.

Posna Koko Čeri Rozenka


Ako vam je potreban posni voćni kolač koji se brzo priprema, Koko Čeri Rozenka je dobro rešenje. Praktična je, ne samo zato što se ne peče već i zbog toga što se kreme istovremeno pripremaju i sačeka se samo desetak minuta da se prohlade pre nego što se korice nafiluju.


Nakon toga, preostaje samo da se nanese glazura. Konačno, posle nekoliko sati, korice omekšaju sasvim dovoljno da kolač može da se iseče i servira.



Posna Koko Čeri Rozenka


Sastojci:

1 pakovanje rozen korica

• Za kokos fil: 

500 ml biljnog mleka (kokosovo ili bademovo)
3 kašike šećera 
1 kesica Dobro puding vanila 
5 kašika Dobro kokosovog brašna (za kolače)
125 g margarina

• Za višnja fil: 

400 g Dobro smrznuto voće višnja 
4 kašike šećera 
100 ml soka od višanja 
1 kesica Dobro puding vanila 
50 g margarina 

• Za glazuru:

100 g Dobro bela krem tabla za jelo i kuvanje
2 kašike ulja

субота, 16. октобар 2021.

Pogača Sunce


Počinje zimsko doba, sezona slava i proslava. Pravo vreme da se rerna aktivira, da se mesi testo i uživa u njegovom mirisu dok se peče i ukusu kada se degustira. A kako dugo nisam mesila upravo pogaču, baš sam se uželela i u izradi ove, posebno uživala.


Izrada pogača mi je zaista velika ljubav. One su kraljice među pecivima i zaista vrede truda. Mada, kada je ova pogača u pitanju, trud stvarno nije veliki i videćete da se veoma jednostavno priprema!


Volim i one najjednostavnije koje su samo premazane maslacem, ali i one sa bogatijim nadevom, kakva je ova. Mali dodatak ajvara je čini pikantnijom a u isto vreme doprinosi da ima veseliji i efektniji izgled. Sir je tu da zaokruži ukus i da je učini idealnom za sva porodična slavlja. Kada je pogača ovako fina, poslužena uz suhomesnato predjelo, ajvar, sireve i salate, ponekad u šali kažem da ništa više nije ni potrebno jer često upravo ona bude zvezda proslave! 


Ukoliko prvi put pravite pogaču, važno je znati da je dobro da pre pripreme sve sastojke ostavite na sobnoj temperaturi bar dva sata, kako ne bi bili hladni. Sve pogače pečem u staroj dubokoj šerpi prečnika 30 cm, na peki papiru, jer sam tako sigurna da će tokom pečenja zadržati oblik i "ići u visinu" a na taj način nema bojazni ni da će nadev od maslaca iscureti. Naravno, ako nemate odgovarajuću šerpu, možete je peći i u dubljem plehu jer izbor posude za pečenje svakako neće uticati na ukus. 



Pogača Sunce

Sastojci:

• Za testo:
600 (+50) g pšeničnog ekstra belog brašna Dobro (tip 400)
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance 
2 kašičice šećera
3 kašičice soli

• Za nadev:
100 g maslaca(ili margarina)
100 g sirnog namaza Dobro
pola kašičice soli
2 kašike blagog ajvara Dobro

• Za premazivanje:
1 žumance + kašika mleka i semenke 


понедељак, 11. октобар 2021.

Čoko korni keksići (bez pečenja)


Čoko korni keksići su super ideja kada vam je potreban desert bez pečenja, koji se priprema za svega nekoliko minuta i što je najvažnije, spada u kategoriju zdravijih kolača. Mogu biti fina užina za decu i praktični su, jer se mogu spakovati u kutijicu i poneti u školu. Ne sadrže gluten pa će odgovarati i osobama koje imaju celijakiju. 


Inače, ukoliko volite slađe keksiće, u smesu možete dodati šećer, med ili neki zaslađivač koji volite. Moj kornfleks je već imao određenu količinu šećera pa nije bilo potrebe da ga dodajem. 



Čoko korni keksići (bez pečenja)


70 g kornfleksa
200 g crne čokolade
1 kašika kokosovog ulja

Za dekoraciju:
mleveni orasi, jezgro oraha, badem

четвртак, 7. октобар 2021.

Venčići sa kulenom i sirom


Ponekad mi se desi da kupim isečeno suhomesnato ali se ne potroši u roku od dva, tri dana pa se vuče po frižideru. Kako ne volim da bacam hranu i uvek sve iskoristim, suhomesnate proizvode najčešće iskoristim kao nadev za pizzu, a sada sam htela nešto drugačije i nastali su ovi fini punjeni venčići.


S obzirom da testo sadrži svinjsku mast, baš su posebnog ukusa i meki su i sutradan. Ukoliko ne koristite mast, uvek možete upotrebiti maslac ili ulje. Ista je stvar i sa nedevom - zaista su odlični sa kulenom i preporučujem da ih najpre probate ovako ali su dobri i bez njega, odnosno samo sa sirom i maslacem.



Venčići sa kulenom i sirom

 Sastojci:

400 (+50) g brašna
20 g svežeg kvasca (pola kockice)
250 ml mleka
50 ml vode
50 g svinjske masti
1 kašičica šećera
2 ravne kašičice soli

100 g krem sira
50 g maslaca
100 g kulena

žumance, kašika mleka, semenke