Странице

недеља, 24. јануар 2021.

Čoko rozen kocke


Ove godine sam pravila samo četiri vrste kolača za slavu iako je i to previše jer nismo imali goste. No, kako tokom godine retko pravim tipične slavske sitne kolače, nisam htela da propustim priliku da isprobam i nešto novo. Prethodno sam napravila Lešnik gnezda, Orašaste vanilice i Šarene oblatne za koje se recepti već nalaze na blogu pa mi je ostalo vremena za nešto brzo i jednostavno. 


Pošto sam kupila rozen kore da ih imam u rezervi, setila sam se da ovaj recept ima moja drugarica Gaga na svom blogu Gaga u kujni i za manje od sat vremena Čoko rozenka je bila spakovana. Inače, ovakvi kolači uvek dobro dođu: nisu skupi, jednostavno se prave i osim rozen korica, vrlo je verovatno da sve potrebne sastojke već imate u kući.



Čoko rozen kocke

Sastojci:

1 pakovanje rozen kora

• Za kremu:
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
125 g čokolade za kuvanje
40 g kakaoa
45 g gustina
125 g putera

• Za glazuru:
100 g čokolade 
3 kašike ulja

четвртак, 14. јануар 2021.

Piškota kolač sa kiselom pavlakom i voćem


U kući skoro uvek imam piškote i kiselu pavlaku tako da je ovo jedan od kolača koji često pravim. Nije prevelik, nije previše sladak, ne peče se i nije potreban mikser.  A napravi se za manje od 15 minuta.


Lagan i jednostavan, baš za one dane kada ste u žurbi a ipak želite da imate fini nedeljni desert. Ono što je super je da možete koristiti crveno bobičasto a odličan je i sa voćem iz kompota kao što su breskve ili ananas. Dakle, kolač za sva godišnja doba - leti osvežava, a prija i posle teške zimske hrane.



Piškota kolač sa kiselom pavlakom i voćem


Sastojci:

300 g piškota 
800 g kisele pavlake 
3 pune kašike šećera u prahu
300 g voća (mix crvenog voća)
malo mleka za namakanje piškota

среда, 6. јануар 2021.

Pogača od kiflica


Oni koji duže vremena prate blog, znaju koliko volim da mesim pogače. Nekada sam mislila da je to veoma komplikovano ali sam se vremenom uverila da uz dobro opisan postupak pripreme (naročito ako je propraćen fotografijama) finu svečanu pogaču može svako napraviti. 


Većina recepta koje sam objavila su vrlo jednostavni pa je takav slučaj i sa ovim. Postupak oblikovanja podseća na sistem kakvim se uvijaju kiflice, pa otuda ovaj naziv. Meni se posebno dopada to što za ovakvu pogaču nož nije potreban jer se ona ne seče. Budući da se sastoji iz mnogo malih kifli, dovoljno je da se jedna po jedna otkida. Što je opet, čini vrlo praktičnom u situacijama kada se negde nosi.


Inače, ja sam je najpre pravila krajem decembra, pa posle Nove godine ponovo. Testo je potpuno isto kao testo za Prazničnu pogaču (klik) koja je možda dekorativnijeg izgleda a ova je ipak mnogo boljeg ukusa jer sam je bogato napunila sirom i prvi put kada sam je pravila - kobasicama, a drugi put suvim vratom. 
Ovim receptom svim čitaocima bloga želim srećan i blagoslovljen Božić!🌠🎀🎄🎇



Pogača od kiflica


Sastojci: 

600 (+50) g brašna 
20 g svežeg kvasca
150 ml mleka
100 ml tople vode
50 ml jogurta
50 ml ulja
1 celo jaje+1 belance 
2 kašičice šećera
3 kašičice soli
100 g maslaca
100 g svežeg sira
50 g Kosmajske kobasice (ili suvog vrata) 
za premazivanje:
1 žumance+kašika ulja i semenke 

i još će biti potrebno:
parče pek-papira
šerpa pogodna za pečenje u rerni