Странице

понедељак, 30. децембар 2019.

Stollen


Ono što je u Italiji Panettone, u Nemačkoj je Stollen. Poznati slatki hleb koji se pravi za Božić i Novu godinu. Bogat je suvim voćem, bademima i marcipanom i obilno premazan maslacem pa posut šećerom u prahu što ga čuva od sušenja jer se pravi najmanje desetak dana pre Božića.



Što sam starija, sve me više privlače baš ovakvi recepti. Zato što su deo tradicije drugih naroda, zato što se prave od autentičnih, posebnih sastojaka i zbog toga što njihov kvalitet potvrđuje i to što su aktuelni već nekoliko stotina godina. Naime, ovakav stollen kakav se danas pravi, sa maslacem, prvi put je napravljen još u 15. veku a i danas posebno mesto ima tokom Božićnog sajma (Striezelmarkt) koji se održava u Drezdenu i za koji se veruje da je bio prvi sajam na svetu tog tipa. Vremenom je stollen, od običnog slatkog hleba, prerastao u desert sofisticiranog ukusa, a i izgleda, jer su mu dodati marcipan i orašasti plodovi. Naravno, ustalile su se i neke varijacije na temu, pa se mogu videti recepti u kojima se umesto kvasca upotrebljava prašak za pecivo ili laganije varijante kakav je Quarckstollen u kome se koristi sir.



Zbog načina na koji se testo pre pečenja oblikuje, često se upotrebljava i naziv Christstollen: hleb je sa jedne strane okrugao odnosno deblji a sa druge istanjen, što zapravo simbolizuje bebu Isusa nakon rođenja, u povoju.
Recept mi je poslao dragi prijatelj iz Rusije, Vadim Shuliko, inače odličan kuvar, fotograf i veliki ljubitelj životinja.





Stollen 

Sastojci:

200 ml mleka
1 kockica kvasca (40 g)
1 kašičica šećera 
1 kašičica brašna

550 g brašna
100 g šećera
10 g vanilin šećera
250 g maslaca
dve kašike narendane korice od limuna
pola kašičice cimeta
100 g badema u listićima
100 g kandirane narandžine korice
100 g kandirane limunove korice
100 g suvog grožđa
150 g suvih brusnica
100 ml ruma
400 g marcipana

Za premaz i posip:
150 g otopljenog maslaca
150 g šećera u prahu

уторак, 10. децембар 2019.

Prilog od prokelja i oraha


Volim da kuvam i to me uglavnom opušta ali ponekad naiđu dani kada sam umorna i od isprobavanja novih jela a i od "komplikovanja" u kuhinji. Tada se odlučujem za najprostija jela odnosno obroke od samo par sastojaka, za čiju pripremu nije potrebno više od pola sata. Nešto poput ovog priloga od prokelja koji ne pripremam tako često, jer ga Neda (poput većine dece) baš i ne voli, ali ja ne odustajem! Kad god naletim na dobar, kupim pa ako ne završi u nekoj čorbici ili gratiniran u rerni, onda će za ručak verovatno biti ovaj jednostavni prilog sa orasima. 
U danima posta, izostavljam maslac i koristim samo ulje. 





Prilog od prokelja i oraha

Sastojci:

500 g prokelja
3 kašike mlevenih oraha
50 g maslaca
3 kašike maslinovog ulja
1 ravna kašičica soli
pola kašičice šarenog bibera