Странице

четвртак, 29. новембар 2018.

Harmonika pita sa prazilukom i krompirom




Odmah da se razumemo - pita nije ni nalik klasičnoj krompiruši! Tako da ako ne volite krompirušu, nikako ne preskačite recept jer je ovo potpuno druga priča ;) A ako volite tradicionalnu pitu sa krompirom, sigurno će vam se dopasti i ova varijanta.
Kada smo moj prvovenčani i ja počeli da živimo zajedno, htela sam da se pokažem kao domaćica i ugodim mužu, pa sam jednom prilikom uzela da napravim i krompirušu koju on, kao i svaki Bosanac, veoma voli. E sad, možda je bilo i do mog kuvarskog (ne)umeća, no njemu se svidela (inače, nije izbirljiv kad je jelo u pitanju) ali ne i meni. Jela sam je posle još par puta kod zaove, koja je pravi u stvarno najboljoj, originalnoj verziji, jer sama razvlači kore, ali opet kad je ukus u pitanju moram priznati da meni i nije nešto. Daj mi sirnicu ili zeljanicu, ali krompiruša nikako da mi legne :(
Međutim, proletos sam bila na rođendanu kod drugarice i tamo probala ovu pitu sa krompirom. Ljudi moji (nije što sam bila gladna ;)), raspametila sam se koliko je pita bila ukusna, fantazija! Pitala sam drugaricu za recept, a ona nije znala da mi kaže gde ga je tačno našla, samo je rekla da je sa interneta. Naravno, nije mi bilo teško da potražim i čim sam videla sliku znala sam da je recept sa bloga Danina kuhinja  od Dane Drobnjak, čije sam odlične pite i pogače pravila više puta i uvek bila prezadovoljna. Pita se zove harmonika zbog specifičnog načina slaganja, tako što se kore slažu jedna do druge kao da se plisiraju, odnosno izgledaju kao središnji deo harmonike koji se skuplja i razvlači :) Bitan sastojak pored krompira je i praziluk - nemojte ga menjati običnim lukom (koji je čest sastojak klasične krompiruše) jer to onda nije ta pita.
Nažalost, većina slika je napravljena noću, što inače ne radim. Pravila sam je za večeru i nisam htela da rizikujem i da odložim slikanje za sutradan, jer sam znala da će se skoro sve pojesti dok je topla. Tako je i bilo :)



Harmonika pita sa prazilukom i krompirom

Sastojci:

500 g kora za pite srednje debljine (oko 15 kora)
600 g krompira
500 g praziluka
2-3 kašike ulja 
ravna kašičica soli
pola kašičice bibera

Za preliv:
3 jajeta
250 ml mleka
250 ml jogurta
pola kašičice soli
malo bibera

Za premazivanje kora:
1 dl ulja
1 dl kisele vode

понедељак, 26. новембар 2018.

Mini tart sa sirom, prazilukom i pečurkama


Bilo da je u pitanju tart sa slanim ili slatkim punjenjem, to mi je zaista omiljena hrana i nikada mi nije teško da ga pravim. Pitam se ko li je smislio nešto tako savršeno jednostavno! Oduševljava me to obično testo, a tek mogućnosti za nadev - bezbrojne! 
Inače, tartovi u mini izdanju mi se motaju po glavi odavno, tačnije još od pre dve godine kada sam ove preslatke kalupe dobila na poklon od drage prijateljice Mirjane koja se odselila u Kanadu i nije mogla sa sobom da nosi mnogo kuhinjskih sitnica, pa je deo toga ostavila meni. Te sreće kad sam videla kalupiće! Naravno, znala je ona ko će se njima najviše obradovati i ko će ih sigurno koristiti ;)
I tako, čekali su oni svoju priliku, sve do pre mesec dana, kada sam kao neki znak da je krajnje vreme da počnem da ih upotrebljavam, od druge prijateljice, Sanje (ha, takođe naše Kanađanke :))  dobila novi komplet mini-kalupa :) I tako, naoružana sa 9 kalupića, rešim da više nema odlaganja! 





Mini tart sa sirom, prazilukom i pečurkama

Sastojci:

• Za testo:

150 g belog brašna
150 g integralnog spelt brašna
1 kašičica praška za pecivo (6 g)
100 g maslaca
100 g kisele pavlake
1 jaje
prstohvat soli

• Za nadev:

250 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
1 jaje 
1 ravna kašičica soli
100 g očišćenog praziluka
100 g oceđenih mariniranih bukovača

среда, 21. новембар 2018.

Namaz od pečenih paprika i leblebija


Predivnog, neobičnog ukusa i interesantne boje, ovaj namaz će vam se sigurno dopasti. Vrlo jednostavno se priprema, posebno ako već imate pečene paprike u zamrzivaču i koristite leblebije iz konzerve ;) Inače, možete ga koristiti na finom integralnom hlebu ili puniti slane korpice, a divno bi išao i na nekom slanom tartu ili kao preliv na testenini. 



Namaz od pečenih paprika i leblebija

Sastojci:

3 veće pečene paprike
250 g skuvanih leblebija
100 g feta sira
4-5 kašika maslinovog ulja
pola kašičice ljute tucane paprike 

субота, 17. новембар 2018.

Posne tortilje od sočiva


Ove tortilje su me oduševile! Pripremaju se bez brašna, jaja, maslaca, mleka...Pa od čega su, onda? :) Nećete verovati, sadrže samo dva sastojka, sočivo i vodu, tako da u potpunosti odgovaraju posnoj, odnosno veganskoj i bezglutenskoj ishrani. Sočivo je inače izuzetno zdravo, puno proteina i vlakana a ima vrlo malo masti i to zdravih. Ono što je takođe veliki plus je da se ove tortilje vrlo jednostavno prave, a ukoliko nekoliko preostane, možete ih bez problema zamrznuti i kasnije brzo odlediti i koristiti. 
Što se tiče nadeva, tu su moguće brojne varijante - mlečni namazi, kombinacija povrća i pečurki a ja sam se ovaj put odlučila za fine namaze sa sušenim pečurkama, koje proizvodi Šumska Tajna. 





Posne tortilje od sočiva

Sastojci:

200 g sočiva (zeleno ili crveno)
400 ml vode
pola kašičice soli
pola kašičice šarenog bibera

среда, 14. новембар 2018.

Čoko lešnik torta


Ovo je jedna jednostavna čokoladna tortica (premda u njoj nema čokolade ;) koja će zadovoljiti ljubitelje slatkiša intenzivnijeg ukusa. Tako je ukusna i kremasta, da se kore skoro i ne osete koliko je bogata filom. A vrlo brzo se pravi, jer se peče samo jedna kora i kuva jedna krema, nije velika (težina joj je oko 2 kg), te je zgodna za manja okupljanja. Kod nas je danas dvostruki razlog za slavlje, 1. rođendan bloga i rođendan mog muža :) Jedna prijateljica mi je rekla kako sam mudrica, pa počela sa pisanjem bloga baš na njegov dan, kako ne bih morala da pravim dve torte ;) Nije mnogo pogrešila, priznajem :))) 


Čoko lešnik torta

Sastojci:

• Za koru:

5 belanaca (s klasa, krupnija jaja) 
100 g šećera
5 žumanaca
150 ml mleka
50 g brašna
50 g kakaoa
6 g praška za pecivo (pola kesice)

• Za kremu:

250 g šećera
800 ml mleka
2 kesice praška za puding od čokolade (2x40 g)
200 g mlevenih pečenih lešnika
220 g maslaca 
+
50 g mlevenih pečenih lešnika za dekoraciju
1 kesica krem šlaga od čokolade za dekoraciju

среда, 7. новембар 2018.

Papricirani krompir


Kada sam objavila recept za Pečeni susam krompir (klik) , nisam mogla pretpostaviti da će nešto tako jednostavno postati toliko popularno i jedan od najčitanijih recepata na blogu. Naravno, to nije jedini način na koji pripremam krompir, pa vam danas pišem recept koji je kao stvoren za ljubitelje malo pikantnijih ukusa. Takođe se peče u rerni i odličan je prilog mesu, nekom gustom varivu a možete ga servirati i kao samostalno jelo uz dodatak salate.





Papricirani krompir

Sastojci:

1,5 kg očišćenog krompira
2 kašike kukuruznog brašna
2 kašike kukuruzne palente (ili kukuruznog griza)
1 ravna kašika suvog začina
1 kašika slatke mlevene paprike 
pola kašičice soli
pola kašičice kajenskog bibera
1 kašičica karija
1 kašičica origana
2 pune kašike svinjske masti

субота, 3. новембар 2018.

Banana kiflice



Kada je jesenje doba a hoću da pravim kolače, sve me nekako asocira na tri ukusa: bundevu, jabuku i bananu :) Pa iako ih ima preko cele godine, nekako mi je baš ovaj period kao stvoren za deserte od njih. Uz toplu kafu, čaj, ćebence, kao da idu samo ovakvi, mirišljavi slatkiši. Ove banana kiflice su nadasve mirisljave, prhke i fine! Ne zahtevaju neke posebne sastojke, moguće je da ih sve gotovo uvek imate u kući, a priprema je brza i jednostavna.

Banana kiflice

Sastojci:

Za testo: 
300 gr brašna 
1 kašičica praška za pecivo 
80 gr sećera 
100 gr maslaca ili margarina 
jedno jaje 
2 kašike kisele pavlake 
prstohvat soli 
malo strugane limunove korice

Za punjenje i premaz: 
4 banane 
malo limunovog soka 
žumance 
dve kasike džema od kajsije
seckani bademi ili orasi

четвртак, 1. новембар 2018.

Slana štrudla sa ajvarom


Počinje sezona slava i praznika, pa je pravo vreme za jednu finu, slanu štrudlu. Kada se prohladi, lepše se seče i servira, te je pravi ukras na svečanoj trpezi. A pravi se veoma jednostavno. Osim što je vrlo dekorativna, ima i divan pikantan ukus, za šta je zaslužan dodatak ljutog ajvara Bakina Tajna. 





Slana štrudla sa ajvarom

Sastojci:

• Za testo:

900 gr brašna
1 kockica svežeg kvasca (40 g)
250 ml toplog mleka
250 ml tople vode
100 ml ulja
2 kašike šećera
2 ravne kašičice soli

• Za nadev:

120 g maslaca
200 g feta sira
200 g ljutog ajvara Bakina Tajna 

• Za premazivanje:

žumance, 2 kašike ulja, semenke