Osvežavajuća i kremasta! Tako bih u dve reči opisala ovu divnu tortu. Sezona svežih borovnica je uveliko u toku, a čizkejk je jedan od slatkiša koji često pripremem kada imam malo vremena a naročito leti, kada ne želim da uključujem rernu. Zaista, pripremi se za samo sat vremena i veoma prija kada je vrućina.
Inače, ovu tortu možete praviti tokom cele godine. Sada sam koristila sveže borovnice, ali odlične su i one iz zamrzivača, samo ih je potrebno dobro ocediti nakon odmrzavanja kako fil ne bi previše omekšao. Što se tiče podloge, koristila sam sirove bademe u opni, koji su malo intenzivnijeg ukusa u odnosu na blanširane bademe i divno su se uklopili sa ovim filom od sira i voća.
Čizkejk od borovnica
(Blueberry Cheesecake)
Podloga:
300 g mlevenog keksa
200 g mlevenih badema
100 g šećera u prahu
100 g otopljenog maslaca
200 ml soka od pomorandže
Fil:
500 g svežih borovnica
3 kašike šećera
450 ml slatke pavlake
500 g krem sira
130 g šećera u prahu
20 g želatina u prahu
Glazura:
150 g bele čokolade
50 ml slatke pavlake
50 g borovnica za dekoraciju