петак, 11. јун 2021.

Domaći burek kao iz pekare

Recept za domaći burek kao iz pekare je jedan od, rekla bih, legendarnih. Toliko jednostavan a krajnji rezultat savršen i burek zaista ima ukus kao da ste ga kupili u nekoj dobroj pekari. Plus, što je ukusniji jer nije tako masan kao što neki "kupovni" znaju da budu a druga bitna stvar je da možete koristiti sir koji volite: pravila sam ga čak i sa feta sirom a nekad i sa onim malomasnim sirevima (iskreno, nije to to, za burek je bolje koristiti masniji sir :).

Ono što je super je da ga često spakujem uveče, pa pleh sa nepečenim burekom obložim providnom folijom da se gornja korica ne suši a tek ujutro ga stavim da se ispeče. Na taj način, kao da dobijem na vremenu, odnosno, kao da nemam nikakvog posla oko doručka (jer je ustvari sve završeno uveče i ostaje samo da se ispeče).

Važno je znati da se burek može praviti i sa korama od integralnog brašna. Pripremala sam ga i od heljdinih i speltinih kora i odličan je! Ukoliko su kore deblje, potrebno ih je bolje nakvasiti kako bi nakon pečenja burek bio mek kao da je od običnih, belih kora. Inače, najbolje su kore srednje debljine, kojih u pakovanju ima oko 16-18. Dakle, ne one tanke koje se koriste za baklavu a ne ni one debele kojih je manje od 10 u pakovanju od 500 grama.


Domaći burek kao iz pekare


Sastojci:

500 g kora za pite srednje debljine
400 g sitnog sira (najbolji je masniji, sveži sir za gibanice)
250 ml vode
150 ml ulja
kašičica soli

Priprema:

• Ulje, vodu i so promešati i mešati svaki put prilikom prskanja kora kako se ulje ne bi izdvojilo na vrhu. Sve kore se prskaju ovom mešavinom a na svaku drugu se stavlja sir.

• Okrugli pleh (26-28 cm) podmazati mašću ili uljem.

• Na dno pleha staviti dve kore tako da im krajevi unakrsno vise preko oboda pleha (tim krajevima ćemo na kraju zatvoriti burek).

• Staviti treću koru, malo je zgužvati tj. nabrati kako bi stala u pleh, pa posuti sirom. Dakle, svaka kora se prska tečnošću a svaka druga sirom. Vodite računa da rasporedite sir tako da ga bude za sve kore.

• Na kraju, na vrh idu dve kore koje se ne posipaju sirom već se samo dobro pokvase i ušuškaju.

•Kada se poslednja kora pokvasi, zatvori se krajevima koji vise sa strane. Sve se dobro ušuška i blago pritisne kako bi se krajevi bolje "zalepili" za gornju stranu bureka.

• Burek pečem oko 40 minuta na 180 stepeni. Ponekad ga pred kraj pečenja pomoću široke lopatice okrenem da se zapeče i sa donje strane. To nije neophodno ali volim to da uradim jer time dobijam i izgled "kao iz pekare".


Pogledajte video na Youtube kanalu:


Izvorni recept: Maja 78, Coolinarika



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...