Странице

уторак, 20. октобар 2020.

Slatke kiflice od bundeve


Kao što sam već napisala u receptu za Hleb od bundeve, ovaj jesenji plod veoma volim i često koristim. A testa u koja je dodata bundeve su fenomanalna! Imam utisak da pecivo duže ostaje sveže i meko, ima prelepu boju a o ukusu da ne govorim. Pri tom, ukus bundeve nije dominantan te će se ovakvo pecivo sigurno svideti i onima koji je ne vole. 


Pre neki dan sam dobila veliku belu bundevu, ispekla sam je i odlučila da napravim slatke kiflice. Ostatak sam rasporedila u kesice, označila da je u svakoj 300 g pirea jer mi je obično toliko potrebno bilo da hoću da pravim hleb, kiflice ili potaž i taj ostatak odložila u zamrzivač. To mi mnogo olakšava pripremu jer se pire brzo odledi i spreman je za korišćenje. 



Slatke kiflice od bundeve

Sastojci:

1 kg glatkog brašna (+100 g)
40 g svežeg kvasca (1 kockica)
300 ml mleka
100 g šećera
1 kašičica soli
2 kesice vanilin šećera (2x10g)
300 g pasirane pečene bundeve
100 g svinjske masti (ili maslaca)
2 žumanceta
džem ili čokoladni krem
za premazivanje: žumance i malo mleka