Odmah da se razumemo - pita nije ni nalik klasičnoj krompiruši! Tako da ako ne volite krompirušu, nikako ne preskačite recept jer je ovo potpuno druga priča ;) A ako volite tradicionalnu pitu sa krompirom, sigurno će vam se dopasti i ova varijanta.
Kada smo moj prvovenčani i ja počeli da živimo zajedno, htela sam da se pokažem kao domaćica i ugodim mužu, pa sam jednom prilikom uzela da napravim i krompirušu koju on, kao i svaki Bosanac, veoma voli. E sad, možda je bilo i do mog kuvarskog (ne)umeća, no njemu se svidela (inače, nije izbirljiv kad je jelo u pitanju) ali ne i meni. Jela sam je posle još par puta kod zaove, koja je pravi u stvarno najboljoj, originalnoj verziji, jer sama razvlači kore, ali opet kad je ukus u pitanju moram priznati da meni i nije nešto. Daj mi sirnicu ili zeljanicu, ali krompiruša nikako da mi legne :(
Međutim, proletos sam bila na rođendanu kod drugarice i tamo probala ovu pitu sa krompirom. Ljudi moji (nije što sam bila gladna ;)), raspametila sam se koliko je pita bila ukusna, fantazija! Pitala sam drugaricu za recept, a ona nije znala da mi kaže gde ga je tačno našla, samo je rekla da je sa interneta. Naravno, nije mi bilo teško da potražim i čim sam videla sliku znala sam da je recept sa bloga Danina kuhinja od Dane Drobnjak, čije sam odlične pite i pogače pravila više puta i uvek bila prezadovoljna. Pita se zove harmonika zbog specifičnog načina slaganja, tako što se kore slažu jedna do druge kao da se plisiraju, odnosno izgledaju kao središnji deo harmonike koji se skuplja i razvlači :) Bitan sastojak pored krompira je i praziluk - nemojte ga menjati običnim lukom (koji je čest sastojak klasične krompiruše) jer to onda nije ta pita.
Nažalost, većina slika je napravljena noću, što inače ne radim. Pravila sam je za večeru i nisam htela da rizikujem i da odložim slikanje za sutradan, jer sam znala da će se skoro sve pojesti dok je topla. Tako je i bilo :)
Harmonika pita sa prazilukom i krompirom
Sastojci:
500 g kora za pite srednje debljine (oko 15 kora)
600 g krompira
500 g praziluka
2-3 kašike ulja
ravna kašičica soli
pola kašičice bibera
Za preliv:
3 jajeta
250 ml mleka
250 ml jogurta
pola kašičice soli
malo bibera
Za premazivanje kora:
1 dl ulja
1 dl kisele vode