уторак, 04. септембар 2018.

Seckana crvena paprika



Mnogo volim papriku ostavljenu za zimu na ovaj način!  Nema mnogo posla oko pripreme, najviše vremena ćete potrošiti da je operete i iseckate a kada odstoji u teglama i nekoliko meseci, opet ne omekša previše i ima divan ukus. Recept je pre nekoliko godina na Coolinarici objavila moja drugarica Slava Klipić iz Grocke, inače majstorica za tradicionalna, domaćinska jela, pa mi je samo njena preporuka bila dovoljna da isprobam recept i zauvek ga usvojim :) 
Ukoliko ne želite da seckate papriku, možete je iseći na duže i šire trake, kratko probariti, tako da ipak ostane čvrsta, pa uspravno slagati u tegli i zaliti rastvorom, podjednako je fino. 





Seckana crvena paprika

Sastojci:

5 kg crvenih paprika (roga)

Za rastvor (čaše su od 2 dl)
3 čaše alkoholnog sirćeta
2 čaše ulja
4 kašike šećera
4-5 kašika soli
4-5 glavica belog luka
1 veza peršunovog lista
1 kesica konzervansa (10 gr)


Priprema:

Papriku dobro oprati, očistiti je od semena i iseckati na kockice. 
Dakle, paprika se ne peče, ne bari, ostavlja se sveža. 
Iseckanu papriku staviti u veću plastičnu posudu ili šerpu.

Priprema rastvora:
Sve sastojke (sirće, ulje, šećer, so i konzervans) promešati i prokuvati, ne moraju da se kuvaju, ja ih samo ugrejem kako bi se istopili i povezali. Tako toplim rastvorom preliti papriku. U Slavinom receptu se sastojci za preliv samo dobro promešaju, ne greju se, pa možete raditi i tako.
Dodati sitno iseckan beli luk i peršunov list i sve promešati sa paprikom i rastvorom. Sve pritisnuti poklopcem ili nekim drugim težim predmetom (možete preko njega staviti flašu s vodom da ga opteretite) i ostaviti da odstoji 24 časa, uz povremeno mešanje. 
U početku vam se može učiniti da ima malo tečnosti ali nemojte da vas to iznenadi, jer će paprika za to vreme otpustiti tečnosti i na kraju će je biti sasvim dovoljno.
Kada prođe 24 časa, prvo sipati papriku u tegle pa ih naliti tečnošću.
Ukoliko volite, možete dodati i po koju ljutu papričicu. 
Zavrnuti poklopce na teglama i čuvati papriku na hladnom i tamnom mestu - jednu ostaviti u frižideru jer može i posle par dana da se degustira :)



Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...