Странице

понедељак, 29. јануар 2018.

Slane rozen štangle

Slane rozen korice nisam dugo koristila, bile su mi nekako interesantnije u slatkoj varijanti, za kolače, međutim, vremenom su se i slane pokazale kao spasonosno rešenje kada mi je potrebno još nešto uz klasično mesno predjelo. Neutralnog su ukusa, pa je za fil moguće koristiti ono što najviše volite: kiselu pavlaku, krem sir, feta sir...a možete i napraviti kombinaciju od više ovakvih sastojaka. Ja često dodam i malo majoneza, za jači ukus, a kisele krastavčiće i jaja za dekorativniji, prošaran izgled. Naravno, u deo fila može se dodati koja kašika ajvara i to je ono što je odlično kod ovakvih recepata, što svaki put možete dobiti drugačiji i ukus i izgled.





Slane rozen štangle

Sastojci:

1 pakovanje slanih rozen korica (7 korica)
100 gr majoneza
500 gr kisele pavlake (20%mm)
430 gr feta sira
350 gr tanko isečene stišnjene šunke
4 tvrdo kuvana jajeta
100 gr kiselih krastavčića

oko 50 gr kačkavalja, susama ili mlevenog kikirikija za posipanje

субота, 27. јануар 2018.

Nabujak od kelja

Koji podseća na one musake - sve izmešaj i zapeci a tako je ukusan! Inače, recept Steva Karapandže iz knjižice "100 Vegeta specijaliteta" koju je osamdesetih imala gotovo svaka kuća pa i moja mama, ali ja ga prenosim iz zbirke recepata moje drage prijateljice Sneže sa bloga "U kuhinji i oko nje" jer sam ga kod nje prvi put otkrila i već nekoliko puta pravila pa želim da ga zabeležim i ovde. 

Ne bih ponovo da pišem koliko je kelj zdrava namirnica, to već znaju i vrapci na grani :) Veoma ga volim, često ga spremam i ovo je još jedan odličan recept za jelo koje će se sigurno dopasti i onima koji ga baš i ne vole. Znate one kvalitetne obroke uz koje je potrebno samo da dodate salatu, eventualno i čašu vina i to je to!






Nabujak od kelja 

Sastojci:

1 glavica kelja (oko 1200 gr) 
600 gr mlevene junetine ili svinjetine
1 veća glavica crnog luka
3,4 čena belog luka 
100 gr skuvanog integralnog pirinča
4 jajeta 
300 gr kisele pavlake
kašičica soli
pola kašičice bibera
malo kumina i kajenskog bibera
kašika masti ili 2 kašike ulja 
malo prezli
po želji: 100 gr kačkavalja za posipanje

четвртак, 25. јануар 2018.

Tik-tak krofnice



Ili kako se u originalu zovu, Tik-tak fritule :) A zašto tik-tak? Zato što se naprave za čas! Testo ne sadrži kvasac, već prašak za pecivo, pa ne morate čekati da se podigne, a ustvari nema ni mešenja, već se sastojci samo kratko izmiksiraju da se povežu. Za sve to, biće vam potrebna samo jedna činija i dublji tiganj ili šerpa u kojoj ćete ih pržiti. 
Budući da je jedan od sastojaka i narendana jabuka, krofnice su jako sočnog i osvežavajućeg ukusa i nisu previše masne. Ovakav recept uvek dobro dođe za one situacije kada vam se iznenada najave gosti ili, što je kod mene najčešći slučaj, kada mojoj frajli dođu drugarice :)




Tik-tak krofnice

Sastojci:

1 veća jabuka
2 dl jogurta
1 jaje
1 kašičica narendane limunove korice
5 kašika šećera
1 kasica vanilin šećera
1 kašika ruma
1 kašika ulja
320 (+30) g brašna
1 kesica praška za pecivo
prstohvat soli

I još:
ulje za prženje
šećer u prahu za posipanje

понедељак, 22. јануар 2018.

Almondy štangle

Ustvari, izvorno, ovo je recept za Almondy tortu, tj. švedsku badem tortu. Objavila ga je na Coolinarici moja draga prijateljica Mirjana (Inocha) i prvi put kada sam isprobala recept, pravila sam u obliku torte a sledeća tri puta u vidu sitnih kolača koje sam sekla na štanglice.
Ukoliko volite one fine, kvalitetne filove od žumanaca, kuvane na pari, onda je ovo kolač za vas! Sa lepom, intenzivnom kremom koju divno upotpunjuju delikatne, nežne kore od mlevenih badema. 




Almondy štangle (torta)

Sastojci: 

Za kore x 2:

4 belanceta
70 gr šećera
100 gr mlevenog badema
kašika limunovog soka ili prstohvat soli
(peku se dve ovakve kore)

Za kremu:

250 ml mlečne slatke pavlake
100 gr šećera
8 žumanaca
150 gr putera
2-3 kašike arome badema

i još: 
oko 1 dl ceđenog soka od narandže

среда, 17. јануар 2018.

Kinder pingvin rolat


Postoji sigurno više od dvadesetak recepata sa Coolinarike koje sam pravila mnogo, mnogo puta, a među njima je i ovaj rolat. Recept je pre skoro deset godina objavila naša draga Splićanka Anka Slišković, poznatija kao Yaja, a ja sam ga usvojila i pravila na više načina - u originalnoj, "klot" varijanti, ali i sa svežim voćem ili voćem iz kompota. I za koju god varijantu da se odlučite, nećete pogrešiti, rolat je predivnog ukusa a priprema se brzo i jednostavno jer se krema ne kuva, već se samo umuti i to je to! :) Dopada se i deci i starijima i zaista ukusom mnogo podseća na poznatu čokoladicu Kinder Pingui :))



  
Kinder pingvin rolat 


Sastojci:
Za koru:

6 belanaca
8 kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
6 kašika tople vode
6 žumanaca
4 kašike brašna
2 pune kašike kakaa
1 kašičica praška za pecivo

Za kremu:

250 ml mlečne slatke pavlake
50 g šećera u prahu
100 g krem sira (sirko, abc...)

I još za preliv kore:
6-7 kašika skuvanog kakaa ili čokoladnog mleka

Za glazuru:
100 g čokolade
1 dl mleka
1 kašika kakaa
1 kašika šećera u prahu
50 g maslaca

понедељак, 15. јануар 2018.

Čokoladne kocke (bez jaja)

Divne, čokoladne kocke koje se veoma jednostavno prave tako da su lepo rešenje za desert za svakodnevne, obične prilike. A sastojke verovatno već imate u kući ;) Osim toga, budući da ne sadrže jaja, pogodne su i za one koji ih izbegavaju ili su alergični. Često smanjim količinu brašna a povećam količinu oraha, pa budu još finijeg, bogatijeg ukusa :)



Čokoladne kocke (bez jaja)



Sastojci:

Za kolač: 
200 g brašna 
2 kašičice sode bikarbone 
4 kašike kakaa 
4 kašike mlevenih oraha ili lešnika 
2,5 dl tečnog jogurta 
1 dl ulja 
8 kašika šećera 
4 pune kašike pekmeza 

Za preliv: 
100 g margarina ili maslaca 
100 g čokolade 
3 kašike kakaoa 
3 kašike šećera 
1 dl mleka

i još: 4-5 punih kašika džema za premaz

петак, 12. јануар 2018.

Banana brownies

Popularni brownies koji se pripremaju bez miksera, ali u nešto zdravijoj varijanti, jer su bez masnoće (ne sadrže ni maslac, ni ulje, ni žumanca). Banane im daju divan ukus i sočnost čak i sutradan a sama priprema je veoma kratka i jednostavna - deset minuta da se smesa izmeša i dvadeset minuta da se ispeku! :) Malo da odmorimo od klasičnih prazničnih kolača ;)






Banana brownies


Sastojci: 

Suvi sastojci: 
100 gr spelt (ili nekog drugog) integralnog brašna 
100 gr ovsenih pahuljica (delimično samlevenih) 
1 kašičica praška za pecivo 
40 gr kakaa 
100 gr smeđeg šećera 

Vlažni sastojci: 
5 belanaca 
4 zrele banane (oko 350 gr kada se očiste) 
1 dl mleka 
kašičica cimeta ili kardamoma

понедељак, 8. јануар 2018.

Džem od narandže


Ako tražite da kupite dobar džem od narandže, uopšte ga nije lako pronaći ili je njegova cena često neopravdano visoka. Par puta sam ga kupila u Grčkoj, jednu, dve male teglice i nije bio loš, ali je ipak mnogo lepši kada ga sama skuvam i nikako ne propuštam da to uradim baš u ovom periodu, kada narandže nisu skupe. Naravno, sigurno da je najbolja varijanta ako imate svoje, neprskane, ali i ove kupovne mogu da posluže.


Priprema ovog džema je jednostavna i brza. U zavisnosti od dužine kuvanja, zavisiće i gustina džema. Ponekad ga malo duže kuvam kako bi višak tečnosti ispario a džem bio gušće strukture, poput želea i tada je idealan za punjenje krostata i pita. Zato bi prilikom kuvanja trebalo imati na umu da se svaki džem hlađenjem zgušnjava.





Džem od narandže


Sastojci:

1600 g očišćenih narandži (oko 2,5 kg u kori)
200 g iseckane narandžine korice
1 kg šećera

петак, 5. јануар 2018.

Božićna Česnica


Česnica je neizostavan deo Božićne trpeze, a u mojoj porodici, kao i većini vojvođanskih kuća, priprema se i u slatkoj verziji, kao suva pita sa orasima. U nju se stavlja novčić, za koji se veruje da će onome ko ga pronađe, naredne godine doneti sreću, a moze da ga otkupi domaćin i potom ga čuva pored ikone. Česnicu je uvek spremala moja baka Pelagija, od "rastezanog" testa i to nam je bila najlepša poslastica za Božić, sa kojom se nisu mogle porediti ni najbolje torte i kolači - uvek bi se prvo pojela bakina Česnica!


Božićna Česnica



Sastojci:

500 g kora 
500 g mlevenih oraha 
350 g šećera 
1,5 dl ulja 
4 dl kisele vode 
300 g meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče)

среда, 3. јануар 2018.

Mafini sa čvarcima

Veoma fini mafini, naročito ako su čvarci masniji ;)  Pošto se povremeno bacam na hrono ishranu, malo mi dosadi onaj uobičajeni doručak sa integralnim hlebom, nekim namazima i šunkicom, e tada pravim ovakve stvari, koje se brzo pripremaju, a i bitno mi je da se dopadnu i ćerki i mužu jer onda svi jedemo isto, zašto da sebi spremam posebno ;)
Čvarke najviše volim sveže, dok su topli :) Međutim, često dobijemo veću količinu koja bi se vukla po frižideru da je na vreme ne sameljem, rasporedim u manje kesice na kojima napišem gramažu, spljoštim ih i zamrznem. Onda znam da ću ih lako i brzo odmrznuti i trošiti po potrebi, najčešće u rolatu sa čvarcima ili u ovim mafinima.
Ukoliko uveče pripremite sve sastojke pa čim ustanete, uključite rernu, promešate smesu i mafine stavite da se peku, za pola sata imate odličan, hranljivi doručak. A super stvar je i to da vam mikser nije potreban, dovoljna će biti samo jedna činija i žica za mućenje ili varjača ;)

  



 Mafini sa čvarcima



Sastojci:

100 gr integralnog spelt brašna
70 gr ražanog brašna
1 puna kašičica praška za pecivo
1/3 kašičice soli
2 jajeta
180 gr kiselog mleka (jedna čašica)
100 gr mlevenih čvaraka
semenke za posip: golica, susam, laneno seme